Slovenija
66 ogledov

Kremšnita kot saherca

Največ kremnih rezin slaščičarske delavnice Park še vedno prodajo dnevnim obisko Žurnal24 main
Blagovna znamka. Sava hoteli Bled želijo zaščititi blejsko kremno rezino. Potrebujejo zaščitni znak.

Blejska kremna rezina, ki jo v slaščičarski delavnici hotela Park izdelujejo po recepturi slaščičarskega mojstra Ištvana Lukačeviča, naj bi dobila svojo blagovno znamko.

Slovenske znamke

Označbe. Primer kolektivne znamke v Sloveniji je znamka slovenska zdravilišča. Gibanica je zavarovana kot receptura in končni proizvod, pri kraškem pršutu pa gre za geografsko označbo, kar pomeni, da mora biti vedno narejen iz prašičev, vzrejenih na Krasu.

Postopek za registracijo blagovne znamke originalna blejska kremna rezina so začeli v Sava hotelih Bled (SHB), kjer, kot je včeraj pojasnila Alenka Bešter iz službe za odnose z javnostmi v SHB, želijo z registracijo ohraniti tradicijo te prepoznavne blejske sladice. Postopek še ni končan.

“Besedna zveza originalna kremna rezina vsebuje samo podatek o vrsti blaga in njegovem geografskem izvoru, zaradi česar Urada RS za intelektualno lastnino (UIL-SIPO) do zdaj ni izdal odločbe,” je za Žurnal24 povedal Jurij Žurej, direktor UIL-SIPO.

To pomeni, da blejska kremna rezina potrebuje še znak, po katerem bi jo lahko kupci prepoznavali podobno kot na primer znano sacher torto – recept je skrivnost in ga hranijo le v hotelu Sacher –, ki jo prepoznajo po čokoladnem napisu original Sacher torta.

Lahko jih delajo tudi drugi
Žurej je pojasnil, da če nekdo zavaruje znamko, lahko potem edini uporablja določen znak za označevanje blaga in storitev.

Pri blejski kremni rezini bi znak lahko uporabljali le SHB, kar pa ne pomeni, da drugih kremšnit ne bi smeli izdelovati.

Ko bodo v SHB pripravili znak zanjo, bi blagovna znamka po besedah Žureja lahko bila registrirana v šestih mesecih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.