Kresalova na sodišču oproščena

Foto: Žurnal24
Foto: Žurnal24 main
Ljubljansko sodišče je nekdanjo predsednico Zbornice fizioterapevtov Slovenije Frideriko Kresal oprostilo očitkov, da je storila kaznivo dejanje preslepitve pri pridobitvi ugodnosti.
Oglej si celoten članek

Obširen primer je obsegal 26 obravnav in zaslišanje okrog 400 prič. Nazadnje je sodišče oprostilo Frideriko Kresal, ki jo je zastopala Odvetniška pisarna Miro Senica in odvetniki, poroča današnje Delo.

Kazenski postopek se je začel po ovadbi informacijske pooblaščenke, češ da je zbornica nezakonito obdelovala osebne podatke najmanj 522 fizioterapevtov, ki jih je brez njihove vednosti vpisala na svoj seznam in si tako menda pridobila javna pooblastila. Zbornica je namreč jeseni 2005 pridobila javno pooblastilo za oddajo nalog s področja fizioterapije na podlagi javnega razpisa, po katerem mora zbornica združevati najmanj 60 odstotkov vseh zdravstvenih delavcev, ki izvajajo naloge s področja fizioterapije. Na razpis se je prijavilo tudi društvo fizioterapevtov, a je bila njegova prijava zavrnjena.

Kresalova se je zagovarjala, da so na prijavi na razpis navedli zgolj podatke iz registra članstva zbornice, saj je bil ob njeni ustanovitvi sprejet sklep, da so člani Društva fizioterapevtov Slovenije samodejno tudi člani omenjene zbornice. "Plačevanje članarine ni bilo obvezno in ni pomenilo, da se član, ki ne plačuje članarine, izključi," je v zagovoru dejala Kresalova in dodala, da je bil član zbornice hkrati lahko tudi član društva.

Sodišče je zaslišalo okrog 400 prič in nazadnje sklenilo, da Kresalovo oprosti. Sodba še ni pravnomočna.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.