Slovenija
52 ogledov

Kresalova na sodišču oproščena

Friderika Kresal je nepreklicno odstopila z mesta predsednice Zbornice fiziotera Žurnal24 main
Ljubljansko sodišče je nekdanjo predsednico Zbornice fizioterapevtov Slovenije Frideriko Kresal oprostilo očitkov, da je storila kaznivo dejanje preslepitve pri pridobitvi ugodnosti.

Obširen primer je obsegal 26 obravnav in zaslišanje okrog 400 prič. Nazadnje je sodišče oprostilo Frideriko Kresal, ki jo je zastopala Odvetniška pisarna Miro Senica in odvetniki, poroča današnje Delo.

Kazenski postopek se je začel po ovadbi informacijske pooblaščenke, češ da je zbornica nezakonito obdelovala osebne podatke najmanj 522 fizioterapevtov, ki jih je brez njihove vednosti vpisala na svoj seznam in si tako menda pridobila javna pooblastila. Zbornica je namreč jeseni 2005 pridobila javno pooblastilo za oddajo nalog s področja fizioterapije na podlagi javnega razpisa, po katerem mora zbornica združevati najmanj 60 odstotkov vseh zdravstvenih delavcev, ki izvajajo naloge s področja fizioterapije. Na razpis se je prijavilo tudi društvo fizioterapevtov, a je bila njegova prijava zavrnjena.

Kresalova se je zagovarjala, da so na prijavi na razpis navedli zgolj podatke iz registra članstva zbornice, saj je bil ob njeni ustanovitvi sprejet sklep, da so člani Društva fizioterapevtov Slovenije samodejno tudi člani omenjene zbornice. "Plačevanje članarine ni bilo obvezno in ni pomenilo, da se član, ki ne plačuje članarine, izključi," je v zagovoru dejala Kresalova in dodala, da je bil član zbornice hkrati lahko tudi član društva.

Sodišče je zaslišalo okrog 400 prič in nazadnje sklenilo, da Kresalovo oprosti. Sodba še ni pravnomočna.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.