“Krivi smo tudi mi sami”

Razprodaja Krasa. Odgovornost tudi pri Primorcih samih. Na potezi župani.
Oglej si celoten članek

“Trst se poskuša s svojimi metastazami širiti v naš prostor. To me skrbi, pa ne zato, ker bi bil nacionalist, temveč zato, ker nasprotujem stvarnosti, ki mi v Trstu prepoveduje, da bi enakovredno živel kot Slovenec, in stvarnosti, ki jo subtilno uveljavlja italijanska vlada, ki zanikuje našo mejo,” je Jože Pirjevec, zgodovinar iz Trsta, izpostavil na včerajšnji razpravi o zaščiti Krasa pred razprodajo zemlje in nepremičnin tujcem, zlasti Italijanom.

Ni strategije
Anton Prosen. Opozoril je, da Slovenija zelo slabo gospodari s prostorom. Čim več zemljišč bi morali ohranjati nepozidanih in omejiti razpršeno stanovanjsko gradnjo ter spodbujati notranji razvoj naselij z obnovo praznih hiš, tako kot so storili Nemci. Tako bi zavarovali tudi Kras.

“Naša politika molči”
Tudi pisatelj Boris Pahor je opozoril, da je v italijanski politiki še vedno prisotna zelo skrb vzbujajoča ideja, da je teritorij od Trsta do Alp italijanski, naša politika pa molči. Ne Pahor ne Pirjevec pri reševanju problematike zato nimata zaupanja v “ljubljansko” vlado. Zato pritrjujeta Antonu Prosenu, profesorju z ljubljanske fakultete za gradbeništvo, ki meni, da so na potezi kraške občine s svojo prostorsko politiko. “Morda zveni nekoliko zlobno, toda zemlje tujcem ne prodaja nihče drug kot Primorci sami,” je povedal Prosen..

 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.