Slovenija
0 ogledov

“Krivi smo tudi mi sami”

Razprodaja Krasa. Odgovornost tudi pri Primorcih samih. Na potezi župani.

“Trst se poskuša s svojimi metastazami širiti v naš prostor. To me skrbi, pa ne zato, ker bi bil nacionalist, temveč zato, ker nasprotujem stvarnosti, ki mi v Trstu prepoveduje, da bi enakovredno živel kot Slovenec, in stvarnosti, ki jo subtilno uveljavlja italijanska vlada, ki zanikuje našo mejo,” je Jože Pirjevec, zgodovinar iz Trsta, izpostavil na včerajšnji razpravi o zaščiti Krasa pred razprodajo zemlje in nepremičnin tujcem, zlasti Italijanom.

Ni strategije
Anton Prosen. Opozoril je, da Slovenija zelo slabo gospodari s prostorom. Čim več zemljišč bi morali ohranjati nepozidanih in omejiti razpršeno stanovanjsko gradnjo ter spodbujati notranji razvoj naselij z obnovo praznih hiš, tako kot so storili Nemci. Tako bi zavarovali tudi Kras.

“Naša politika molči”
Tudi pisatelj Boris Pahor je opozoril, da je v italijanski politiki še vedno prisotna zelo skrb vzbujajoča ideja, da je teritorij od Trsta do Alp italijanski, naša politika pa molči. Ne Pahor ne Pirjevec pri reševanju problematike zato nimata zaupanja v “ljubljansko” vlado. Zato pritrjujeta Antonu Prosenu, profesorju z ljubljanske fakultete za gradbeništvo, ki meni, da so na potezi kraške občine s svojo prostorsko politiko. “Morda zveni nekoliko zlobno, toda zemlje tujcem ne prodaja nihče drug kot Primorci sami,” je povedal Prosen..

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.