Krize na trgu nepremičnin (še) ni

Foto: Saša Despot
Foto: Saša Despot
Nepremičnine. Cene so se v zadnjih mesecih lanskega leta malenkost znižale, promet se je rahlo okrepil.
Oglej si celoten članek

Stanovanja. "Največji padec cen smo zabeležili v Celju, ki je bilo v letu 2010 rekorder po rasti med večjimi slovenskimi mesti," ugotavljajo na Geodetski upravi Republike Slovenije (Gurs). Spustile so se pod 1.200 evrov za kvadratni meter in se tako približale tistim v Mariboru.

V štajerski prestolnici, kjer je Gurs leta 2010 zabeležil rekorden padec, pa so lani cene zrasle za 0,3 odstotka. Kljub manjši pocenitvi ostaja Ljubljana mesto z najdražjimi stanovanji v Sloveniji. Za kvadratni meter je treba odšteti nekaj manj kot 2.500 evrov. Sledi ji Koper, kjer je cena kvadratnega metra za rabljeno stanovanje okoli 2.350 evrov. V zadnjem četrtletju so se sicer najbolj, za več kot pet odstotkov, podražila stanovanja v Kranju.

Treba je spodbuditi banke

Banke je treba stimulirati, da dajo nepremičnine, ki jih imajo v lasti, na trg, pravi Ivo Lavrač z ekonomske fakultete in pripominja: "Bankirji nočejo znižati cen, ker bi tako priznali napačne odločitve iz preteklosti in s tem velike izgube. Zakaj bi to delali, če se jih nenehno rešuje z dokapitalizacijami?"

Država bi morala po njegovem mnenju spremeniti stanovanjsko politiko. Namesto da sredstva namenja stanovanjskemu skladu, bi jih morala usmeriti v najemniški trg.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.