Slovenija
17 ogledov

Krize na trgu nepremičnin (še) ni

Stanovanjski blok Saša Despot
Nepremičnine. Cene so se v zadnjih mesecih lanskega leta malenkost znižale, promet se je rahlo okrepil.

Stanovanja. "Največji padec cen smo zabeležili v Celju, ki je bilo v letu 2010 rekorder po rasti med večjimi slovenskimi mesti," ugotavljajo na Geodetski upravi Republike Slovenije (Gurs). Spustile so se pod 1.200 evrov za kvadratni meter in se tako približale tistim v Mariboru.

V štajerski prestolnici, kjer je Gurs leta 2010 zabeležil rekorden padec, pa so lani cene zrasle za 0,3 odstotka. Kljub manjši pocenitvi ostaja Ljubljana mesto z najdražjimi stanovanji v Sloveniji. Za kvadratni meter je treba odšteti nekaj manj kot 2.500 evrov. Sledi ji Koper, kjer je cena kvadratnega metra za rabljeno stanovanje okoli 2.350 evrov. V zadnjem četrtletju so se sicer najbolj, za več kot pet odstotkov, podražila stanovanja v Kranju.

Treba je spodbuditi banke

Banke je treba stimulirati, da dajo nepremičnine, ki jih imajo v lasti, na trg, pravi Ivo Lavrač z ekonomske fakultete in pripominja: "Bankirji nočejo znižati cen, ker bi tako priznali napačne odločitve iz preteklosti in s tem velike izgube. Zakaj bi to delali, če se jih nenehno rešuje z dokapitalizacijami?"

Država bi morala po njegovem mnenju spremeniti stanovanjsko politiko. Namesto da sredstva namenja stanovanjskemu skladu, bi jih morala usmeriti v najemniški trg.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.