Krkška nuklearka deluje s 3D natisnjenim delom

Foto: NEK/Siemens
Foto: NEK/Siemens
Krkška nuklearka je dotrajani kovinski rotor za črpalko za požarno varnost zamenjala s 3D natisnjenim delom.
Oglej si celoten članek

V sodelovanju s Siemensom so v Nuklearni elektrarni Krško (NEK) poskrbeli za zamenjavo dotrajanega rotorja. Originalni rotor za črpalko za požarno varnost je bil v delovanju vse od začetka delovanja NEK leta 1981, njegov originalni proizvajalec pa ne posluje več. 

Siemensova ekipa strokovnjakov v Sloveniji je z obratnim inženiringom ustvarila "digitalni dvojček" ter ga nato poslala v Siemensovo tovarno v Finspång na Švedsko, kjer so s procesom aditivne proizvodnje na 3D-tiskalniku del tudi proizvedli. "Še naprej v ospredje postavljamo naše naložbe in visokotehnološke izbolj-šave v aditivni proizvodnji in v 3D-tiskanju," pravi Tim Holt, izvršni direktor Siemensove divizije Power Generation Services. "Ta dosežek v krški jedrski elektrarni je še en primer, kako digitalna preobrazba vpliva na energetsko industrijo. Skrajšani dobavni roki v primeru aditivne proizvodnje optimizirajo zamenjavo delov in ustvarjajo dodano vrednost za naše stranke."

Številna testiranja kakovosti in varnosti, ki jih je Siemens izvedel skupaj z ekipo NEK so zagotovila, da bo novi 3D-natisnjeni del deloval varno in zanesljivo. "Zadovoljni smo z lastnostmi tega 3D-natisnjenega dela, ki so se izkazale za boljše od pričakovanih," je dejal Vinko Planinc, vodja vzdrževanja v NEK. 

Siemens in NEK načrtujeta nadaljevanje raziskav in razvoja na tem področju ter razmišljata o napredku na področju zasnove delov, ki jih je najtežje proizvesti s pomočjo klasičnih proizvodnih tehnik, kot so na primer lahke strukture z izboljšanim hlajenjem. 

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • 21:44 10. Marec 2017.

    za drugi černobil je dovolj dobro

  • 19:53 10. Marec 2017.

    po šolsko -1 in umetniški vtis -1,ha,ha,verjetno je prispevek prepisan od drugega medija,kaj češ

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.