Slovenija
221 ogledov

Krkška nuklearka deluje s 3D natisnjenim delom

rotor NEK/Siemens
Krkška nuklearka je dotrajani kovinski rotor za črpalko za požarno varnost zamenjala s 3D natisnjenim delom.

V sodelovanju s Siemensom so v Nuklearni elektrarni Krško (NEK) poskrbeli za zamenjavo dotrajanega rotorja. Originalni rotor za črpalko za požarno varnost je bil v delovanju vse od začetka delovanja NEK leta 1981, njegov originalni proizvajalec pa ne posluje več. 

Siemensova ekipa strokovnjakov v Sloveniji je z obratnim inženiringom ustvarila "digitalni dvojček" ter ga nato poslala v Siemensovo tovarno v Finspång na Švedsko, kjer so s procesom aditivne proizvodnje na 3D-tiskalniku del tudi proizvedli. "Še naprej v ospredje postavljamo naše naložbe in visokotehnološke izbolj-šave v aditivni proizvodnji in v 3D-tiskanju," pravi Tim Holt, izvršni direktor Siemensove divizije Power Generation Services. "Ta dosežek v krški jedrski elektrarni je še en primer, kako digitalna preobrazba vpliva na energetsko industrijo. Skrajšani dobavni roki v primeru aditivne proizvodnje optimizirajo zamenjavo delov in ustvarjajo dodano vrednost za naše stranke."

Številna testiranja kakovosti in varnosti, ki jih je Siemens izvedel skupaj z ekipo NEK so zagotovila, da bo novi 3D-natisnjeni del deloval varno in zanesljivo. "Zadovoljni smo z lastnostmi tega 3D-natisnjenega dela, ki so se izkazale za boljše od pričakovanih," je dejal Vinko Planinc, vodja vzdrževanja v NEK. 

Siemens in NEK načrtujeta nadaljevanje raziskav in razvoja na tem področju ter razmišljata o napredku na področju zasnove delov, ki jih je najtežje proizvesti s pomočjo klasičnih proizvodnih tehnik, kot so na primer lahke strukture z izboljšanim hlajenjem. 

Komentarjev 3
  • Božidar Dinič 21:44 10.marec 2017.

    za drugi černobil je dovolj dobro

  • wolf.ata 19:53 10.marec 2017.

    po šolsko -1 in umetniški vtis -1,ha,ha,verjetno je prispevek prepisan od drugega medija,kaj češ