Inšpektorji in policisti od šestih zjutraj v Marinblu in Selea: To so ugotovili

Foto: Delavska svetovalnica
Foto: Delavska svetovalnica
Po doslej zbranih podatkih so inšpektorji ugotovili sum kaznivega dejanja trgovine z ljudmi, izdana je bila prepovedna odločba.
Oglej si celoten članek

V javnosti odmeva nov primer kršenja delavskih pravic. Zaposleni v podjetjih Marinblu in Selea v lasti družine nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja so primorani delati tudi 30 ur neprekinjeno, pri čemer jih stalno nadzirajo kamere, njihove nadure pa ostajajo neporavnane. 12 indijskih delavcev v Marinblu se je zaposlilo preko portugalske agencije, ki ni imela urejenega dovoljenja za poslovanje v Sloveniji. V svojih pričevanjih so opozorili tudi na slabe higienske standarde v proizvodnem obratu, produktih ter pri njihovem bivanju v skladiščnih prostorih podjetja. Zoper podjetji Marinblu in Selea je Delavska svetovalnica vložila kazensko ovadbo na koprsko tožilstvo.

Ministrstvo za delo poziva k prijavam

''Ministrstvo za delo obsoja brutalno izkoriščanje delavcev, ki meji na novodobno suženjstvo,'' je danes v izjavi za javnost uvodoma dejal Dan Juvan, državni sekretar na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti.

''V takšnih primerih ne gre samo za kršitve delovnopravne zakonodaje, ampak osnovnih civilizacijskih norm, ki se sicer dnevno dogajajo v državah svetovne periferije, a so očitno prisotne tudi pri nas,'' je dejal Juvan in dodal, da podjetja s takšnimi praksami v Sloveniji nimajo mesta. Napovedal je ukrepe, ki bodo tovrstna izkoriščanja prekinili.

Obenem je dejal, da bo delavkam in delavcem ponujena zaščita. Pozval je tudi druge delavce, ki se soočajo s kršitvami delovnopravne zakonodaje, da te prijavijo ustreznim organom.

Podani elementi suma prisilnega dela

Po razkritjih je bil nemudoma uveden inšpekcijski nadzor. Od šestih zjutraj v prostorih podjetja okoliščine ugotavljajo delovni inšpektorji skupaj s Policijo. Po doslej zbranih podatkih so ugotovili znake kaznivega dejanja. ''Ocenjujemo, da so glede na do sedaj zbrane podatke, poročanja in vse okoliščine opravljanja dela podani elementi suma prisilnega dela, ki predstavlja enega od znakov kaznivega dejanja trgovine z ljudmi,'' je dejal Juvan.

Delavci, ki so žrtve trgovine z ljudmi, imajo pravico do pomoči, podpore in varne nastanitve. Uživajo tudi pravico prostega dostopa do trga dela, kar pomeni, da se bodo lahko zaposlili v Sloveniji, je pojasnil Juvan.  

Trgovina z ljudmi je kaznivo dejanje, za katero se ne glede na morebitno privolitev žrtve storilca kaznuje z zaporno kaznijo od enega do desetih let ter z denarno kaznijo.

Državni sekretar je še napovedal zakonske spremembe, ki bodo omogočile učinkovitejši pregon kršiteljev in poostren nadzor nad delodajalci.

Inšpektorji so izdali prepovedno odločbo

Glavni inšpektor na Inšpektoratu RS za delo Jadranko Grlić je dejal, da so inšpektorji v preteklosti podjetja že obiskali in izrekli ukrepe za prekrške, ki so bili takrat ugotovljeni.  Glede na nove okoliščine so konec maja pričeli z inšpekcijskim pregledom v sodelovanju s FURS in Policijo, štirje inšpektorji pa so v Kozini tudi danes od šeste ure zjutraj. Dva inšpektorja preučujeta področje delovnih razmerij, dva področje varnosti in zdravja pri delu.

Pregled je pokazal, da tuji delodajalec posreduje delovno silo uporabniku in pri tem ni vpisan v register za posredovanje delovne sile na ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti. Zaradi te kršitve bo danes Inšpektorat za delo izdal prepovedno odločbo, ki pomeni prepoved opravljanja storitev uporabniku s tujimi delavci, je pojasnil Grlić.

Kršitve so bile ugotovljene tudi na področju varnosti in zdravja pri delu. ''Ugotovljeno je bilo, da nekateri delovni stroji niso varni za uporabo. Inšpektorat za delo je prepovedal opravljanje dela na teh strojih do pridobitve dokazil,'' je dejal Grlić.

Inšpektorat za delo opozarja na kadrovsko problematiko ter pomanjkljivost področne zakonodaje. Grlić je kot primer izpostavil Zakon o evidencah na področju dela in socialne varnosti, ki omogoča prirejanje beleženja števila opravljenih delovnih ur, zaradi česar imajo lahko inšpektorji zvezane roke kljub ugotovljenim rešitvam.

Inšpektorat za delo poziva delavce k neposrednim prijavam kršitev delovnopravne zakonodaje. Prijaviteljem je zagotovljena anonimnost.  

Slovenija Tako na obtožbe odgovarjajo pri Šuštarju

Ministrstvo za gospodarstvo obsoja ravnanje podjetij, Spar je sodelovanje prekinil

Na novico o kršenju delavskih pravic se je včeraj odzval minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Matjaž Han, ki je izkoriščanje obsodil. "Zgrožen sem nad dogajanjem in delovnimi pogoji delavcev v podjetjih Marinblu in Selea. Takšno ravnanje je popolnoma nesprejemljivo s povsem človeškega vidika. Obenem pa škoduje ugledu slovenskih podjetij, ki spoštujejo pravila in človeško dostojanstvo. Kot gospodarski minister pričakujem, da bodo pristojni nadzorni organi nemudoma opravili svoje delo in sankcionirali ter preprečili izkoriščanje delavcev. Slovenija mora biti zgled urejenega gospodarstva s spoštovanjem visokih delovnopravnih in okoljskih standardov," je dejal Han.

Po medijskih poročilih o ravnanju z zaposlenimi so se pojavili pozivi trgovcem, ki imajo med dobavitelji omenjeni podjetji, naj njihove izdelke prenehajo prodajati. Medtem ko naj bi v Lidlu Slovenija zadevo še proučevali, so v Sparu Slovenija sodelovanje s podjetjema nemudoma prekinili. ''V podjetju Spar Slovenija obsojamo vsakršno kršitev pravic delavcev, zato smo se odločili, da sodelovanje s podjetjema Marinblu in Selea nemudoma prekinemo. Obenem smo pripravljeni delavcem iz omenjenih obratov ponuditi delo v našem podjetju, kjer zaposlenim zagotavljamo dobre delovne pogoje, socialno in zdravstveno varnost, skrbimo z njihov razvoj, vzpostavljamo pošten odnos ter zaposlene na različne načine motiviramo, saj se zavedamo, da so prav zadovoljni, usposobljeni in pripadni zaposleni srce odličnosti našega podjetja,'' so sporočili iz Spar Slovenija..

dezurni@styria-media.si

Slovenija Grobo kršenje delavskih pravic na Kozini: Brez počitka tudi po 30 ur

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 57

  • 09:19 10. Junij 2022.

    No, kje sedaj Mesec in Kordiš, velika borca za pravice delavcev.

  • 19:51 9. Junij 2022.

    slovenistan, leglo govna

  • 19:29 9. Junij 2022.

    Zakaj pa so tujci ostali pri firmi ? Ker so vezani na delodajalca zaradi vize. Vsem takozvanim strokovnjakom tukaj spodaj

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.