Slovenija
35097 ogledov

Tako na obtožbe odgovarjajo pri Šuštarju

Boris Šuštar se konec julija ni prikazal na obravnavi. Žurnal24 main
Rosana Šuštar zanika vse navedbe glede izkoriščanja delavcev.

Na razkritja o hudih kršitvah in izkoriščanju tujih delavcev v podjetjih Marinblu in Selea, se je odzvalo vodstvo podjetjij. Lastnica podjetij je družina nekdanjega državnega sekretarja Borisa Šuštarja, na obtožbe pa se je odzvala njegova žena, Rosana Šuštar, direktorica podjetja.

Več o razkritjih tukaj: Bivalni pogoji 12 delavcev. Slovenija Grobo kršenje delavskih pravic na Kozini: Brez počitka tudi po 30 ur

Šuštarjeva je zanikala, da bi bili delavci podvrženi psihičnim pritiskom in da jih ne plačujejo. Pri njih trenutno del 11 indijskih delavcev, 3 delovodke so iz BiH. V proizvodnji bi glede na naročila potrebovali več ljudi, ki bi delali v dveh ali treh izmenah, pravi Šuštarjeva. 

"S plačilom nismo nikoli zamujali"

Šuštarjeva je zatrdila, da v desetletnem poslovanju niso niti enkrat zamujali s plačilom. Povprečno izplačilo v proizvodnji pa je tisoč evrov. "Izplačila so dokumentirana in dostopna inšpektoratu, saj gre za osebne podatke," je dejala direktorica.
Prav tako je zanikala, da je eden od zaposlenih delal 40 ur nepretrgoma, "Vemo, za koga gre in poudarjamo, da nekdanji zaposleni ni delal 40 ur, saj smo na vožnjo poslali dva šoferja, ki sta se izmenjevala v skladu s predpisi."

Inšpektorji in policisti, ki so od šestih zjutraj v Marinblu in Selei, so medtem odkrili znake prisilnega dela. Več tukaj: 

Bivalni pogoji 12 delavcev. Slovenija Inšpektorji in policisti od šestih zjutraj v Marinblu in Selea: To so ugotovili

Lastnik hiše nagnal indijske delavce

Glede indijskih delavcev je Šuštarjeva povedala, da imajo urejeno bivanje in papirje za delo. Najprej so prebivali v samskem domu v Kopru in v motelu v Divači. Ker v bivališču v Črnem Kalu, niso mogli pravočasno urediti elektrike, so se odločili, da jim za tri dni uredijo prebivanje oziroma nočitve v podjetju. Nato so jih preselili v hišo v Izoli, kjer so so plačali enotedenski najem.
Lastnik hiše je zaradi medijskega linča, ki ga doživljajo, danes zahteval, da se odselijo, je pojasnila Šuštarjeva. Danes so jih tako spet preselili tokrat v motel v Košano. 

Izjave delavcev naj bi bile vzete iz konteksta. Zanikala je tudi oporečnost rib in slabe higijenske razmere. "To je z vidika varnosti pri delu, če pride do poškodbe," je glede videonadzora povedala Šuštarjeva. Dostop ima vodja proizvodnje in vodstvo.

V imenu Šuštarjevih je spregovoril tudi odvetnik Milan Vajda, ki meni, da so njegove stranke žrtve medijskega pogroma. "Dr. Boris Šuštar je prestal kalvarijo že pred dvajsetimi leti, z medijskim pogromom poleg kazenskega postopka, in nato mu je po vsem tem uspelo postaviti na noge družinsko podjetje v zelo zahtevni branži, ki je uspešno," je dejal. 

Šuštar že dvakrat obsojen

Kot je znano, je bil Šuštar že dvakrat polnomočno obsojen. Prvič je bil zaradi podkupovanja na dve leti zapora obsojen leta 2004, drugič pa na šest let zapora zaradi zlorabe položaja. A je tik pred koncem drugega sojenja, pobegnil v Kanado, kjer so ga prijeli in izročili Sloveniji. 

Šuštarjeva: Spar ni prekinil nabave, jo je povečal

Glede sodelovanja s Sparom je Rosana Šuštar povedala, da je Spar zahteval dodatna pojasnila, dobava pa da ni ustavljena. "Včeraj so še povečali nabavo," je dejala in dodala, da o tem, da bi bilo naročilo Spara prekinjeno, niso dobili. "Trgovci naj se trgovci sami odločijo, mi bomo njihovo odločitev sprejeli." 

Več sledi ...

 

Komentarjev 17
  • ilija 05:32 10.junij 2022.

    To je vse povsod samo inšpektorji nič ne delajo še vedno se nadure plačujejo v koverti imam več kot 30 let delovne dobe še nikoli nisem videl inšpektor da prišel do delovcev pa vprašal kako kaj pridejo v pisarni popijejo ...prikaži več kako kavo dobijo kaj v koverti volk sit ovca cela tako se dela v Sloveniji.

  • Avatar jezeran
    jezeran 18:01 09.junij 2022.

    v Sloveniji je takih lopovov ogromno, samo nobeden nima jajc da bi jih prijavil. Sodišča pa tako ali tako delajo za lopove

  • eminenca 16:14 09.junij 2022.

    me zanima , če bo kdo vam leže, če ne bo nikogar, se jast javim, ... a ma kdo telefonsko