Kultni slovenski radio na robu propada

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Radiu Študent grozi finančno izstradanje.
Oglej si celoten članek

Študentska organizacija Univerze v Ljubljani (ŠOU), sicer ustanoviteljica Zavoda Radio Študent, naj bi iz proračuna za leto 2021 popolnoma črtala vse postavke za sofinanciranje radia, pišejo na svoji spletni strani. Pred tem naj bi ŠOU spremenil tudi Pravilnik o financiranju ŠOU, v katerem po novem ni niti minimalnih odstotkov za financiranje iz koncesijske dajatve za delovanje članov družine ŠOU.

Kot pravijo ustvarjalci, je Radio Študent med epidemijo močno okrepil program, vključno s posebnimi medijskimi pokrivanji novega koronavirusa.

Vsako leto za delovanje dobijo manj denarja

Opozorili so, da se ustrezna podpora za njihovo delovanje zmanjšuje že skoraj desetletje, v lanskem letu so prejeli zgolj podporo za redno delovanje, "z aktualnim predlogom prvega branja proračuna pa si upamo trditi, da je ŠOU ob samem izteku leta 2020 Radiu Študent napisal tako črno napoved prihodnosti, kot se ne piše nobenemu od zavodov družine ŠOU, četudi nesorazmerja niso zadela zgolj Radia Študent".

Osnutek proračuna ŠOU sicer znaša slabe tri milijone evrov, Študentski kampus pa denimo iz koncesijske dajatve v 2021 prejme 325 tisoč evrov. "Prepričani smo, da se o tem, kaj bodo letos na Kampusu počeli s študentskim denarjem ter kaj so počeli od epidemije dalje, ko so v nasprotju z Radiem Študent delovali v radikalno okrnjenem obsegu, ne sprašujemo le na radiu," so zapisali. Obenem so preričani tudi, da so "nesorazmerno nizka sredstva ŠOU, ki smo jih prejemali še lani" - 120 tisoč evrov -, "porabljena boljše kot milijoni za plače, sejnine in neobratujoče zavode ŠOU".

Zdaj od ŠOU zahtevajo, da jim v letu 2021 nameni vsaj 120 tisoč evrov in se nadalje zavzemajo za ohranitev minimalnih deležev financiranja zavodov družine ŠOU. 

Na RŠ se je kalilo veliko akademikov, znanstvenikov, gospodarstvenikov, politikov ...

Izpostavili so tudi pomen Radia Študent v evropskem merilu. "Na Radiu Študent se je kalilo nadpovprečno veliko danes priznanih akademikov, znanstvenikov, gospodarstvenikov, politikov, izhajajoč iz svojih začetkov na RŠ še danes na polju medijev in kulture redno delujejo uveljavljeni špikerji, radijski in televizijski voditelji, kulturni producenti in menedžerji …, nenazadnje so tu tudi sveže nagrajene novinarske sile, kot je novinarka Znanstvene redakcije RŠ in do lani njena urednica, Zarja Muršič, ki je za pokrivanje novega koronavirusa v preteklem letu prejela nagrado Društva novinarjev Slovenije za izstopajoč novinarski dosežek. Ali kot je jeseni izjavil Jure Longyka: 'Radio Študent je civilizacijski dosežek.' Zato bi bila njegova izguba civilizacijski poraz," so še poudarili.

študenti Za dva milijona bodo sredi Ljubljane zgradili kampus

ŠOU: Zaradi epidemije smo se znašli v negotovih razmerah

"Tako kot številne nevladne organizacije, se je tudi Študentska organizacija Univerze v Ljubljani znašla v negotovih razmerah, povezanih z epidemijo Covid-19," so v sporočilu za javnost, v katerem so želeli pojasniti razloge za svojo odločitev, zapisali odgovorni v ŠOU. Dodali so, da so v slabem finančnem položaju že od začetka lanskega leta, "negotovo finančno situacijo pa je še dodatno poslabšal nedavno sprejet Vladni predlog o spremembi 130. člena Zakona za uravnoteženje javnih financ (ZUJF), ki bo organizaciji samo v naslednjem letu dodatno odtegnila več kot 600.000 evrov, če upoštevamo še naslednja leta, pa bo finančna škoda večmilijonska".

Zato napovedujejo finančne reze in opustitev posameznih dejavnosti, saj bodo v letu 2021 v primerjavi z letom 2010 prejeli le še 38,3 % sredstev. "Zelo nas žalosti, da so se prihodki organizacije znižali do te mere, da smo se prisiljeni pogovarjati o nadaljnjem financiranju posameznih zavodov družine ŠOU, med katere spada tudi Radio študent, ki v slovenskem medijskem prostoru zaradi svoje zgodovine nosi poseben pomen," so zapisali.

Radio Študent Popolnoma so si jih podredili

Spomnili so, da je primarni cilj organizacije zastopanje pravic študentov na področju študija in sociale, pravno svetovanje in psihosocialna pomoč študentom, skrb za študente na izmenjavi in podobno, pristojni pa so tudi za izvajanje subvencionirane študentske prehrane in nadzor nad upoštevanjem določil v regijah z največ ponudniki t. i. študentskih bonov. "Sredstva, ki nam jih prizna ministrstvo, pa ne zadostujejo za opravljanje te dejavnosti, zato moramo vsako leto zagotavljati še dodatna lastna sredstva, da lahko študentom zagotavljamo kakovostne subvencionirane tople obroke," so dodali.

Poudarili so še, da dokkončne odločitve o proračunu za leto 2021 še niso sprejeli, zato lahko še vedno pride do sprememb, kot so dodali, pogovori z različnimi deležniki še potekajo, želijo si skupnih rešitev in normalizacije stanja na vseh področjih.

Podpora sindikata

Veliko organizacij je podprlo prizadevanja Radia Študent, med drugim tudi Visokošolski sindikat Slovenije, kjer ocenjujejo, da bi bilo "finančno uničenje Radia Študent, ki ga načrtuje njegova ustanoviteljica, ŠOU v Ljubljani, barbarsko dejanje". ŠOU pa želijo opozoriti, da bi s tem dejanjem "zabilo pomemben žebelj v krsto legitimnosti študentskega interesnega predstavništva".

"Z žalostjo ugotavljamo, da so študentje v tej epidemiji in interventnih zakonih ena od najbolj prizadetih in pozabljenih skupin, kar kratkoročno povzroča resen upad motivacije za študij, srednjeročno pa lahko po koncu pandemije vodi v nov val izseljevanja mladih." 

Visokošolski sindikat Slovenije

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 4

  • ode
    12:34 10. Januar 2021.

    Janez Janša, direktor RTC Krvavec, se v bolnišnici na Golniku zdravi zaradi okužbe s koronavirusom. https://siol.net/novice/slovenija/lastnik-smucisca-krvavec-v-bolnisnici-zaradi-covid-19-543119

  • Syn
    10:20 10. Januar 2021.

    Radio Študent ni nič drugega kot valilnica levičarskih revolucionarjev prihodnosti. Zakaj bi jih morali financirati davkoplačevalci? Naj jih financirajo podporniki …

  • 23:31 9. Januar 2021.

    ŠOU si zabija žebelj v krsto. Če to res naredijo, grem stavit da ni daleč dan, ko jim bodo zaprli …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.