Kultura pod Kosovo lupo

Foto: Žurnal24 Zvone Oblak si trenutno prizadeva za pridobitev statusa samostojnega kulturnega
Obtožbe. Zvone Oblak vodji JSKD Vladimirju Brleku očita korupcijo. Brlek obtožbe odločno zavrača.
Oglej si celoten članek

Komisija za preprečevanje korupcije bo pod drobnogled vzela vodjo kranjske izpostave Javnega sklada kulturnih dejavnosti (JSKD) Vladimirja Brleka. Odzvala se bo na prijavo, je včeraj potrdil predsednik komisije Drago Kos. V njej so obtožbe o pranju in kraji denarja, zlorabi položaja in ponarejanju dokumentov. Brlek v sredo s prijavo ni bil seznanjen, obtožbe pa odločno zavrača.

Konkretni očitki

Brlekova (ne)priljubljenost
Kulturniki. Več virov pravi, da Brlek med kranjskimi kulturniki ni ravno priljubljen. Nekateri nočejo imeti z njim nobenega opravka, na centralo javnega sklada naj bi celo romali pozivi, naj ga v dobro kranjske kulture zamenja. “Verjamem, da se vsi z mojim delom ne strinjajo,” je bil do navedb ravnodušen Brlek.

Za vse imam dokaze, pravi avtor prijave Zvone Oblak. V prijavi proti Brleku navaja, da si je ta prek študentskih napotnic nakazoval denar, naslovnika pa nagradil z desetimi odstotki zneska. Videl naj bi tudi, kako si Brlek prilašča denar od vstopnin, pobranih na prireditvah, in ponareja dokumente. Zameri mu zlorabo položaja, izkoriščanje poslovnih prostorov v zasebne namene, vplivanje na komisije in razdeljevanje finančnih sredstev. Oblak pravi, da je nepravilnosti odkrival v času, ko je kot zaposleni na zvezi kulturnih društev opravil več nalog tudi za JSKD.
 
Včasih sta sodelovala
Brlek je sodelovanje z Oblakom potrdil in dejal, da mu je želel pomagati z dodatnim zaslužkom v času, ko je bil na ZKD zaposlen prek javnih del. “To je grdo, umazano maščevanje brez razloga,” je dodal, napadi nanj pa naj bi trajali že od decembra, ko je Oblaku na ZKD potekla pogodba.

Maščevanje ali resnica
Oblak se strinja, da je prijavo možno razumeti kot maščevanje. V njej namreč odkrito navaja, da za opravljene naloge za JSKD ni dobil ustreznega plačila, medtem ko naj bi si Brlek prek študentskih napotnic izplačeval lepe honorarje. Po drugi strani odločno zatrjuje, da je želel predvsem opozoriti na “Brlekov neprimeren način delovanja, ki škoduje kranjski kulturi”.

Brlekovi kontra očitki

Vodja kranjskega JSKD odgovarja, da je Oblak podal že “kar nekaj prijav na vse možne inšpekcije, ki pa niso ugotovile nikakršnih nepravilnosti pri mojem delu. Inšpektor za delo je celo menil, da bi bilo treba narediti ovadbo zoper krivo prijavo. Vse njegove ovadbe so bile ovržene in niso dosegle njegovega željenega cilja, (zato, op. a.) se je očitno obrnil še na medije,” se brani Brlek. Prizna pa tudi, da je prav Oblaku nakazoval honorar prek sinovih študentskih napotnic. Oblak je to potrdil. “Šestkrat po 150 evrov,” je bil odkrit, zatrdil pa je tudi, da je bilo takih primerov več.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.