Kulturniki proti novi vladi

Foto: Benjamin Kovač
Foto: Benjamin Kovač
Upor in peticija. Proti ukinitvi kulturnega ministrstva že 2.200 ljudi. Z ukinitvijo bodo prihranili pol milijona. Kompetence novega ministra. "Če se spoznaš na vrtce, še ne pomeni, da se na teater." Direktor Festivala Ljubljana je že v intervjuju za Žurnal 9. julija lani dejal, da bi ukinil kulturno ministrstvo.
Oglej si celoten članek

Ukinitev. "Desnosredinska koalicija pravi, da ima kultura državotvorno mesto. A če jo bodo utopili v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, športu, znanosti, visokem šolstvu ter mladini, se bo ta državotvornost težko udejanjila," potezo bodoče Janševe vlade, da kulturno ministrstvo preoblikuje v ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, komentira nekdanja kulturna ministrica Majda Širca. Proti spojitvi ostro protestira tudi kulturniška javnost, saj se je pod peticijo podpisalo že več kot 2.200 ljudi. Koalicija odgovarja, da so "strahovi odveč".

Za kulturo skrbi NSi

Prvopodpisani pod peticijo, programski direktor Evropske prestolnice kulture Mitja Čander, pravi, da ministrstva za kulturo poslanci ne bi smeli ukiniti, "ker je kultura simbolno pomembna za slovensko državo, ker med krizo kultura spodbuja premišljevanje o spremembi vrednostnega sistema in ker kultura nujno potrebuje reformo, kar bi bilo lažje izpeljati pod samostojnim ministrstvom". Poslanec Nove Slovenije (NSi) Matej Tonin priznava, da je poglavje koalicijske pogodbe v 80 odstotkih napisala njegova stranka. Zagotavlja, da kulturnega ministrstva ne ukinjajo, temveč mu "le dodajajo določene dejavnosti".

"Kultura nam crkuje"

Direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek meni, da vprašanje samostojnega kulturnega ministrstva ni ključno. "Kaj nam pomaga, če ga imamo na deklarativni ravni, kultura nam pa crkuje, ker dobiva vedno manj sredstev? Pomembno je, kako močna bo oseba, ki bo vodila to ministrstvo znotraj vlade, in kakšen občutek bo imela za kulturo." Kulturniki se bojijo, da minister, ki bo pokrival tako široko področje, ne bo strokovnjak za vse stvari. "Če se nekdo spozna na vrtce, še ne pomeni, da se na teater ali znanost," pravi Širca.

Šef bo sekretar

Namesto ministra naj bi bil za kulturo zadolžen državni sekretar. Direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik pravi, da se zdi to, "da si za skupno vladno mizo z ministrom, boljša perspektiva, kot če kultura te možnosti nima". Tonin odgovarja, da "za obstoj slovenske kulture ni ključen minister, temveč sredstva zanjo".

Rezerv ni

Rotovnik pravi, da bi morala kultura po finančni plati prosperirati. "Če se to ne bo zgodilo, bo to za 

kulturo zelo slabo," razlaga. Tonin priznava, da je kulturni proračun že zdaj skrčen na minimum. "Privarčevati moramo 800 milijonov. Ni res, da najbolj pri kulturi. Na vsa področja bomo posegli sorazmerno, a ne tako, da bomo stvari poslabšali."

Manj alternativne glasbe

Foto: Žurnal24 Brlek intervju Širca opozarja, da tri četrtine kulturnega proračuna sestavljajo plače.

PREBERITE INTERVJU Z DARKOM BRLEKOM.

"Ob zmanjšanju sredstev bi bile določene institucije tako podhranjene, da bi lahko pripravile le dve predstavi ali eno razstavo na leto. Verjetno bi kakšno institucijo tudi zaprli." Tonin odgovarja, da zaprtja muzejev, knjižnic in galerij ne bodo podprli. "Kakšen festival alternativne glasbe manj pa se mi zdi sprejemljiv."

Koalicijska pogodba predvideva tudi podporo "množičnemu delovanju državljanov v kulturi". Tonin to pojasnjuje s tem, da je bila ljubiteljska kultura do zdaj "bolj podhranjena, a hipotetično visoka kultura na ta račun ne bi izgubila denarja".

Čander pravi, da podpisnikov peticije koalicija ni kontaktirala, a da so želeli predvsem opozoriti na težave. Tonin dodaja, da bi se morala nova vlada z njimi "nujno pogovoriti".

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 19:03 15. Februar 2012.

    Kulturnik, ki ni sposoben preživet sebe s svjim delom naj gre na komunalo, morda bo tam dobiv ustrezno delo..

  • 15:08 27. Januar 2012.

    Aja še tole - tisti, ki svoje kulturniško delo obvladajo in so dobri, se jim ni nič za bati. Ostali …

  • 15:05 27. Januar 2012.

    Ma dajte no. Nehajte vzganjat paniko. Pravilno so se odločili in ne pozabite,da se ministrstvo samo integrira v drugo, kar …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.