Slovenija
19 ogledov

Kulturniki proti novi vladi

Jurij Zrnec Benjamin Kovač
Upor in peticija. Proti ukinitvi kulturnega ministrstva že 2.200 ljudi. Z ukinitvijo bodo prihranili pol milijona. Kompetence novega ministra. "Če se spoznaš na vrtce, še ne pomeni, da se na teater." Direktor Festivala Ljubljana je že v intervjuju za Žurnal 9. julija lani dejal, da bi ukinil kulturno ministrstvo.

Ukinitev. "Desnosredinska koalicija pravi, da ima kultura državotvorno mesto. A če jo bodo utopili v vrtcih, osnovnih in srednjih šolah, športu, znanosti, visokem šolstvu ter mladini, se bo ta državotvornost težko udejanjila," potezo bodoče Janševe vlade, da kulturno ministrstvo preoblikuje v ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, komentira nekdanja kulturna ministrica Majda Širca. Proti spojitvi ostro protestira tudi kulturniška javnost, saj se je pod peticijo podpisalo že več kot 2.200 ljudi. Koalicija odgovarja, da so "strahovi odveč".

Za kulturo skrbi NSi

Prvopodpisani pod peticijo, programski direktor Evropske prestolnice kulture Mitja Čander, pravi, da ministrstva za kulturo poslanci ne bi smeli ukiniti, "ker je kultura simbolno pomembna za slovensko državo, ker med krizo kultura spodbuja premišljevanje o spremembi vrednostnega sistema in ker kultura nujno potrebuje reformo, kar bi bilo lažje izpeljati pod samostojnim ministrstvom". Poslanec Nove Slovenije (NSi) Matej Tonin priznava, da je poglavje koalicijske pogodbe v 80 odstotkih napisala njegova stranka. Zagotavlja, da kulturnega ministrstva ne ukinjajo, temveč mu "le dodajajo določene dejavnosti".

"Kultura nam crkuje"

Direktor Festivala Ljubljana Darko Brlek meni, da vprašanje samostojnega kulturnega ministrstva ni ključno. "Kaj nam pomaga, če ga imamo na deklarativni ravni, kultura nam pa crkuje, ker dobiva vedno manj sredstev? Pomembno je, kako močna bo oseba, ki bo vodila to ministrstvo znotraj vlade, in kakšen občutek bo imela za kulturo." Kulturniki se bojijo, da minister, ki bo pokrival tako široko področje, ne bo strokovnjak za vse stvari. "Če se nekdo spozna na vrtce, še ne pomeni, da se na teater ali znanost," pravi Širca.

Šef bo sekretar

Namesto ministra naj bi bil za kulturo zadolžen državni sekretar. Direktor Cankarjevega doma Mitja Rotovnik pravi, da se zdi to, "da si za skupno vladno mizo z ministrom, boljša perspektiva, kot če kultura te možnosti nima". Tonin odgovarja, da "za obstoj slovenske kulture ni ključen minister, temveč sredstva zanjo".

Rezerv ni

Rotovnik pravi, da bi morala kultura po finančni plati prosperirati. "Če se to ne bo zgodilo, bo to za 

kulturo zelo slabo," razlaga. Tonin priznava, da je kulturni proračun že zdaj skrčen na minimum. "Privarčevati moramo 800 milijonov. Ni res, da najbolj pri kulturi. Na vsa področja bomo posegli sorazmerno, a ne tako, da bomo stvari poslabšali."

Manj alternativne glasbe

Brlek intervju | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Širca opozarja, da tri četrtine kulturnega proračuna sestavljajo plače.

PREBERITE INTERVJU Z DARKOM BRLEKOM.

"Ob zmanjšanju sredstev bi bile določene institucije tako podhranjene, da bi lahko pripravile le dve predstavi ali eno razstavo na leto. Verjetno bi kakšno institucijo tudi zaprli." Tonin odgovarja, da zaprtja muzejev, knjižnic in galerij ne bodo podprli. "Kakšen festival alternativne glasbe manj pa se mi zdi sprejemljiv."

Koalicijska pogodba predvideva tudi podporo "množičnemu delovanju državljanov v kulturi". Tonin to pojasnjuje s tem, da je bila ljubiteljska kultura do zdaj "bolj podhranjena, a hipotetično visoka kultura na ta račun ne bi izgubila denarja".

Čander pravi, da podpisnikov peticije koalicija ni kontaktirala, a da so želeli predvsem opozoriti na težave. Tonin dodaja, da bi se morala nova vlada z njimi "nujno pogovoriti".

Komentarjev 13
  • PIKO5 19:03 15.februar 2012.

    Kulturnik, ki ni sposoben preživet sebe s svjim delom naj gre na komunalo, morda bo tam dobiv ustrezno delo..

  • raviotar 15:08 27.januar 2012.

    Aja še tole - tisti, ki svoje kulturniško delo obvladajo in so dobri, se jim ni nič za bati. Ostali pa bodo pač morali poprijeti za kakšno drugo delo. Pač z neba več ne bo nič padlo, tako kot nam ...prikaži več "nekulturnikom" ne pade - bo treba pokazati kvaliteto.

  • raviotar 15:05 27.januar 2012.

    Ma dajte no. Nehajte vzganjat paniko. Pravilno so se odločili in ne pozabite,da se ministrstvo samo integrira v drugo, kar ni identično popolni ukinitvi! Boste pač kulturniki morali začeti malce podjetniško razmišljati ane, tako kot veliko drugih - poglejte malce ...prikaži več naokrog po svetu kako to gre. Če pa postavimo vprašanje: ali kultura ali večerja na mizi pa mislim da je odgovor več kot jasen - odločen DA.