Kupcu dali Adrio in še dva milijona evrov

Foto: Reuters
Foto: Reuters
Adria Airways je prodana ceneje od garsonjere v Ljubljani, kupca pa bodo v podjetju pričakali še trije milijoni davkoplačevalskega denarja. Sam bo moral podjetju zagotoviti milijon evrov.
Oglej si celoten članek

Adrio Airways je država prodala za sto tisoč evrov, pred tem pa bo z dokapitalizacijo podjetju nakazala 3,1 milijona evrov. Kupec bo moral Adrio dokapitalizirati z milijonom evrov. Država bo tako investicijskemu skladu 4K Invest s sedežem v Luksemburgu Adrio podarila in mu primaknila še dva milijona evrov. 

To je velik uspeh ... 

Slovenski državni holding je ob tem objavil, da so bila pogajanja uspešno zaključena ter da bo kupev "omogočil tudi razvoj in ohranitev slovenskega nacionalnega prevoznika ter ostale dolgoročne pozitivne učinke, ki iz tega izhajajo", ob tem pa dodali še, da so takšen uspeh dosegli "ob konkurenci več ponudnikov"

Stečaj bi bil še dražji

Država je ocenila, da bi imela ob stečaju družbe, ki bi sledil, če je ne bi prodali, več kot 3,1 milijona evrov stroškov. Delujoča družba namreč letno v proračun prispeva okoli 10 mio evrov v obliki davkov, medtem ko bi bil pri negativnem scenariju proračun neposredno bremenjen tudi za visoke stroške nadomestil za čas brezposelnosti za zaposlene. 

Nova strategija vse po starem?

Foto: Anže Petkovšek Adria "Nova strategija Adrie Airways. bo po navedbah kupca ohranila osredotočenost na slovenski, albanski, kosovski in makedonski trg, družba bo letela z modernimi letali in se povezovala s svetom preko mreže Star Alliance. Adria bo še naprej razvijala hibridni poslovni model in zagotavljala redne letalske linije, ki bodo privabljale poslovne stranke in turistom zagotavljale ugodne cene. Po navedbah kupca se pričakuje, da bo letalska družba dopolnila svojo floto z več modernimi letali, da bo tako povečala svojo mednarodno omrežje. Adria Airways, d. d. bo še naprej nudila svoje storitve na novem estonskem trgu," so sporočili iz Slovensekga državnega holdinga (SDH). 

Investicijski sklad 4K Invest je po podatkih SDH v dvajsetih letih naredil več kot 200 uspešnih poslovnih preobratov v družbah in se uvršča med vodilne specialiste za poslovni preobrat v Evropi.   

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 32

  • 21:14 19. Januar 2016.

    Zdaj veste, čemu je šel Cerar prejšnji teden k Merklovi: podpis prodaje državne imovine. Iz podobnih razlogov so bili pri …

  • 21:13 19. Januar 2016.

    Ne vem zakaj mi je 3x izpisalo??

  • 21:10 19. Januar 2016.

    Kot jaz razumem, jo niso prodali, ampak podarili.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.