Kurenti prevzeli oblast

Foto: Žurnal24 Na Ptuju se je zbralo 28 skupin oziroma 650 posameznih kurentov. (Foto: Mediaspe
Kurentovanje. Ptuj so preplavili pustne maske in liki iz vse Slovenije.
Oglej si celoten članek

navdušen Branko Brumen, njegov vodja. V 33 skupinah iz različnih krajev Slovenije se je predstavilo okoli 1.500 tipičnih pustnih mask in likov, kar je največ doslej, poleg teh pa še okoli 500 kurentov.

Foto: Žurnal24


"Vez z zgodovino"

Župan Štefan Čelan, ki je oblast predal princu karnevala Janezu Golcu, pust jemlje zelo resno. "Vsi tisti, ki nas, ki častimo etnografsko dediščino, potiskajo v čas norcev, ne vedo točno, za kaj gre v naši pustni etnografski dediščini," pravi.

Foto: Žurnal24

Pustne maske in like sta si med drugimi ogledala ministrica za obrambo Ljubica Jelušič in kitajski veleposlanik v Sloveniji. Jelušičeva meni, da so kurenti verjetno del najpomembnejše kulturne dediščine in da so vez s slovensko zgodovino.



Prireditve na Ptuju bodo vrhunec dosegle naslednjo nedeljo. Takrat bo slovensko karnevalsko mesto gostilo mednarodni pustni sprevod, v katerem bo sodelovalo okoli tri tisoč udeležencev iz desetih držav.

Foto: Žurnal24
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.