Slovenija
34 ogledov

Kurenti prevzeli oblast

Na Ptuju se je zbralo 28 skupin oziroma 650 posameznih kurentov. (Foto: Mediaspe Žurnal24 main
Kurentovanje. Ptuj so preplavili pustne maske in liki iz vse Slovenije.

navdušen Branko Brumen, njegov vodja. V 33 skupinah iz različnih krajev Slovenije se je predstavilo okoli 1.500 tipičnih pustnih mask in likov, kar je največ doslej, poleg teh pa še okoli 500 kurentov.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main


"Vez z zgodovino"

Župan Štefan Čelan, ki je oblast predal princu karnevala Janezu Golcu, pust jemlje zelo resno. "Vsi tisti, ki nas, ki častimo etnografsko dediščino, potiskajo v čas norcev, ne vedo točno, za kaj gre v naši pustni etnografski dediščini," pravi.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

Pustne maske in like sta si med drugimi ogledala ministrica za obrambo Ljubica Jelušič in kitajski veleposlanik v Sloveniji. Jelušičeva meni, da so kurenti verjetno del najpomembnejše kulturne dediščine in da so vez s slovensko zgodovino.



Prireditve na Ptuju bodo vrhunec dosegle naslednjo nedeljo. Takrat bo slovensko karnevalsko mesto gostilo mednarodni pustni sprevod, v katerem bo sodelovalo okoli tri tisoč udeležencev iz desetih držav.

 | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.