Takšen je načrt vlade za vračanje otrok v šole

Foto: Anže Malovrh/STA
Foto: Anže Malovrh/STA
Po večmesečnem usklajevanju so vse pristojne institucije zdaj pripravile vse informacije in smernice, kako bo potekala matura za šolsko leto 2020/2021.
Oglej si celoten članek

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport Simona Kustec je na današnji novinarski konferenci vlade dejala, da si na ministrstvu želijo, da bodo vse naloge, ki jih čakajo v prihodnjem letu, izpeljane na čim bolj optimalen način, pa čeprav pod taktirko covida-19. "Zavzemamo se za ponovno, čim hitrejše, varno, postopno odpiranje šol in vrtcev, epidemiološki ukrepi pripravljeni, način, kako bodo izpeljani, bo možno aktivirati s 4. januarjem, ko se po idealnem načrtu v šole vračajo učenke in učenci prve triade, zavodov in šol s posebnimi potrebami, odpirajo pa se tudi vrtci za varstvo otrok," je povedala.

"Sledilo bo vračanje preostalih razredov, prioritetno vračanje dijakov in dijakinj zadnjega letnika srednjega in poklicnega izobraževanja," je nadaljevala ministrica, ki je dejala, da bo prav slednjim namenila osrednje sporočilo o maturi. "Letos bo poklicno maturo opravljalo 9093, splošno pa 9927 dijakov, to je 545 več kot lani. Celotna generacija ima od konca lanskega in z izjemo prvega meseca letošnjega šolskega leta izjemne covid razmere, saj ves čas priprave na maturo potekajo zgolj na daljavo. To zahteva posebej zahtevno in odgovorno delo," je poudarila. A po večmesečnem usklajevanju so vse pristojne institucije zdaj pripravile vse informacije in smernice, kako bo potekala matura za šolsko leto 2020/2021.

Ministrica si želi, da se bo po vračanju najmlajših v šole izkazalo, da so razmere varne in ustrezne. Ponovno bodo odprli tudi univerzitetne prostore za tiste študente, ki morajo opravljati klinične vaje. Ostalim univerzam pa so dodatno namenili 0,6 milijona evrov za kakovostno opremo za izvedbo izobraževanja na daljavo. 

Glede konflikta z ravnatelji pa je ministrica pojasnila, da si želi predvsem, da bi "s to skupno izjavo vsi, ki smo vključeni v izobraževalni proces, dali simbolno moralno zavezo, da bomo v teh razmerah zagotavljali varno vzgojo in izobraževanje v šolah in vrtcih".

"Ne gre za nobeno pravno zgodbo, temveč za eno skupno gesto, da bomo naredili vse, da bo šolski in vrtčevski prostor varen," je poudarila.
 

Slovenija Ministrica ravnateljem šol postavlja posebne zahteve

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 9

  • 05:30 20. December 2020.

    www︎.︎tweom︆.︆com - odličen prrojekt za odrasle, ki želijo najti partnerja za sseks

  • 18:25 18. December 2020.

    Kokokoko...Kustec.

  • 17:41 18. December 2020.

    izjemna mednarodno cenjena strokovnjakinja, znanstvenica.. pravo olajšanje po nesposobnežu. razmere so zapletene, edina svetla točka je, da še vztraja.

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.