Slovenija
8169 ogledov

Ministrica ravnateljem šol postavlja posebne zahteve

Simona Kustec Anže Malovrh/STA
Ravnatelji presenečeni zaradi zahteve ministrice, da se k spoštovanju ukrepov zavežejo s posebno izjavo

Po novih sprostitvah ukrepov zaradi epidemije koronavirusa, ki jih je pred prazniki omogočila vlada Janeza Janše, še vedno ni znano, kdaj naj bi v šolske klopi sedli učenci. Slišati je številna zagotovila, da šolanje ostaja prioriteta, po nekaterih podatkih pa naj bi se šole za prvo triado, če bo to omogočala epidemiološka slika, odprle 10 januarja. 

Ministrica bo zahtevala podpis izjave

Ministrica za izobraževanje se bo o ponovnem odpiranju šol in vrtcev danes preko spleta pogovarjala s predstavniki združenj ravnateljev vrtcev, osnovnih in glasbenih šol, srednjih šol, dijaških domov, sindikatov in  Zveze aktivov sveta staršev vzgojno izobraževalnih zavodov. Ministrica bo vse pozvala k podpisu Izjave o skupnem prizadevanju za varno vračanje otrok, učencev in dijakov v vrtce in šole.

Zaveza, da bodo spoštovali priporočila NIJZ

Podpisniki se bodo morali zavezati, da si bodo "vsak v okviru svojih pristojnosti, ob vrnitvi učencev in dijakov v šole, prizadevali zagotoviti dosledno izvrševanje priporočil Nacionalnega inštituta za javno zdravje in drugih pristojnih institucij v zvezi s preprečevanjem širjenja okužb s COVID -19." Podpisniki naj bi se zavezali tudi za čim hitrejšo vrnitev otrok, učencev, dijakov in zaposlenih v vrtce in šole. "Za dosego tega cilja, se bomo  podpisniki te izjave medsebojno podpirali, obveščali in usklajevali pri izvajanju vseh potrebnih aktivnosti," je še navedeno v izjavi.   

Ravnatelji: Zaveze smo dolžni spoštovati tudi brez izjave

Kot poroča Večer, je med predstavniki izobraževalnih zavodov zahteva ministrice naletela na presenečenje ter tudi neodobravanje. Kot je za Večer povedala Fani Al Mansour, predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije, so ravnatelji vse, kar jim nalaga zakonodaja, dolžni spoštovati in jim zato ni treba podpisovati posebne izjave. Prav tako so si, ko so bili dijaki in šolarji v času koronakrize v šoli, vsi prizadevali, da je bila šola zanje varno okolje. 

Nobenega razloga za podpis posebne izjave ne vidi niti predsednik Združenja ravnateljic in ravnateljev osnovnega in glasbenega šolstva Gregor Pečan. Kot je povedal za Večer, se bo do izjave opredelil republiški odbor Združenja.

Dekan pedagoške fakultete pa poudarja, da učitelji ne potrebujejo izjav, da bi poskebeli za varnost učencev: "To počnejo sami, ker so odgovorni. Potrebujejo pa ministrico,ki spoštuje in verjame v delo pedagogov in to pokaže z dejanji, ne le z besedami."

Komentarjev 12
  • Avatar Leon
    Leon 13:53 18.december 2020.

    Stranka motenega centra imajo skupnega psihiatra !

  • Avatar ovca
    ovca 12:41 18.december 2020.

    https://off-guardian.org/2020/12/18/who-finally-admits-pcr-tests-create-false-positives/

  • Avatar ovca
    ovca 12:14 18.december 2020.

    Perem rokice sistem. Da bodo s prstom kazali na ravnatelje. Ker baje niso upoštevali kvazivladnih ukrepov. Koliko si dobila za ta idiotizem? Poleg mesta ministrice, seveda???