Ladijski vijak iz Krke v morja sveta

Foto: Žurnal24 Peter Pavel Klasinc in Jože Smolič (prva z leve) na čolnu, ki ga poganja ladijsk
Josef Ressel. Spomin na 190 let prvih poskusov z izumom, ki ga postavlja ob bok Nikolu Tesli.
Oglej si celoten članek

Kjer je pred 190 leti Josef Ressel preizkušal ladijski vijak, ki ga je izdelal v kovačnici samostana v Pleterjah ob mostu v Zameškem, so včeraj domačini in gostje počastili spomin na izumitelja nemško-češkega rodu, ki je kot gozdarski upravitelj služboval v teh krajih.

Ressel je z ladijskim vijakom povezal svet in ga zbližal, njegov izum ga postavlja ob bok Nikolu Tesli, za velik napredek za človeštvo pa so mu spomenik postavili tudi v Washingtonu,” je povedal zgodovinar Peter Pavel Klasinc z Zavoda 25. junij. Ta je včerajšnjo prireditev pripravil skupaj s šentjernejskim Kulturnim in etnološkim društvom Gallus Bartholomaeus.

V tistih časih so Ressla zaradi poskusov preganjali žandarji, včeraj pa so mu v Zameškem v spomin postavil spomenik – na hrast dob pritrjen ladijski vijak, ki ga je po Resslovih skicah izdelal kovač Stanko Hosta. Zasadili so tudi Resslov hrast dob, za katerega bo skrbel Jože Smolič, pleterski gozdar.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.