Slovenija
312 ogledov

Ladijski vijak iz Krke v morja sveta

Peter Pavel Klasinc in Jože Smolič (prva z leve) na čolnu, ki ga poganja ladijsk Žurnal24 main
Josef Ressel. Spomin na 190 let prvih poskusov z izumom, ki ga postavlja ob bok Nikolu Tesli.

Kjer je pred 190 leti Josef Ressel preizkušal ladijski vijak, ki ga je izdelal v kovačnici samostana v Pleterjah ob mostu v Zameškem, so včeraj domačini in gostje počastili spomin na izumitelja nemško-češkega rodu, ki je kot gozdarski upravitelj služboval v teh krajih.

Ressel je z ladijskim vijakom povezal svet in ga zbližal, njegov izum ga postavlja ob bok Nikolu Tesli, za velik napredek za človeštvo pa so mu spomenik postavili tudi v Washingtonu,” je povedal zgodovinar Peter Pavel Klasinc z Zavoda 25. junij. Ta je včerajšnjo prireditev pripravil skupaj s šentjernejskim Kulturnim in etnološkim društvom Gallus Bartholomaeus.

V tistih časih so Ressla zaradi poskusov preganjali žandarji, včeraj pa so mu v Zameškem v spomin postavil spomenik – na hrast dob pritrjen ladijski vijak, ki ga je po Resslovih skicah izdelal kovač Stanko Hosta. Zasadili so tudi Resslov hrast dob, za katerega bo skrbel Jože Smolič, pleterski gozdar.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.