Ladje do Kopra v vsakem primeru

Foto: Žurnal24 V Luki ne glede na arbitražni sporazum trdijo, da bi bila plovba do Kopra mogoča
Arbitražni sporazum. Ne glede na dokument bo plovba do Kopra mogoča, so prepričani v Luki.
Oglej si celoten članek

Procedura. Potem ko je ustavno sodišče presodilo, da je novembra podpisani arbitražni sporazum o meji s Hrvaško skladen z ustavo, gre dokument v parlamentarno proceduro. O njem bo v sredo presojal parlamentarni odbor za zunanjo politiko. Na aprilskem zasedanju državnega zbora (začne se 19. aprila) pa je pričakovati še sprejem zakona o njegovi ratifikaciji. Peter Verlič, poslanec SDS in nekdanji sekretar za promet, je ob tem pesimističen glede prihodnosti Luke Koper.

Verlič trdi, da Slovenija z arbitražnim sporazumom nima zagotovila za izhod na odprto morje, kar bo slabo za edino pristanišče v državi. A v Luki Koper poudarjajo, da mednarodni predpisi pravila in omejitve plovbe v mednarodnih in teritorialnih vodah zelo natančno določajo. “V normalnih razmerah praktično ni verjetnosti, da bi Hrvaška zaradi svojih interesov lahko blokirala ali ovirala plovbo v Koper. Ko pa bo sprejeta v EU, bo na praktično vsem Jadranu veljal režim notranjih vod EU,” komentirajo. Tudi ob odkriti sovražnosti med državama bi se bilo po njihovi oceni mogoče izogniti kratki razdalji, na kateri plovna pot do našega pristanišča prečka hrvaške ozemeljske vode.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.