Slovenija
9 ogledov

Ladje do Kopra v vsakem primeru

V Luki ne glede na arbitražni sporazum trdijo, da bi bila plovba do Kopra mogoča Žurnal24 main
Arbitražni sporazum. Ne glede na dokument bo plovba do Kopra mogoča, so prepričani v Luki.

Procedura. Potem ko je ustavno sodišče presodilo, da je novembra podpisani arbitražni sporazum o meji s Hrvaško skladen z ustavo, gre dokument v parlamentarno proceduro. O njem bo v sredo presojal parlamentarni odbor za zunanjo politiko. Na aprilskem zasedanju državnega zbora (začne se 19. aprila) pa je pričakovati še sprejem zakona o njegovi ratifikaciji. Peter Verlič, poslanec SDS in nekdanji sekretar za promet, je ob tem pesimističen glede prihodnosti Luke Koper.

Verlič trdi, da Slovenija z arbitražnim sporazumom nima zagotovila za izhod na odprto morje, kar bo slabo za edino pristanišče v državi. A v Luki Koper poudarjajo, da mednarodni predpisi pravila in omejitve plovbe v mednarodnih in teritorialnih vodah zelo natančno določajo. “V normalnih razmerah praktično ni verjetnosti, da bi Hrvaška zaradi svojih interesov lahko blokirala ali ovirala plovbo v Koper. Ko pa bo sprejeta v EU, bo na praktično vsem Jadranu veljal režim notranjih vod EU,” komentirajo. Tudi ob odkriti sovražnosti med državama bi se bilo po njihovi oceni mogoče izogniti kratki razdalji, na kateri plovna pot do našega pristanišča prečka hrvaške ozemeljske vode.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.