Lahko preverite, kako je z omrežjem pri vas

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
Zaživel je portal, ki omogoča vpogled v različne vrste infrastrukture elektronskih komunikacij in njihovih podatkov.
Oglej si celoten članek

Na naslovu https://gis.akos-rs.si ga je vzpostavila Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos), njegov glavni namen pa je prispevati k zmanjšanju stroškov izgradnje omrežij ter spodbujati souporabo in skupno gradnjo.

Geoportal Akos je spletni portal za dostop in pregledovanje prostorskih podatkov, ki jih Akos uporablja pri svojem vsakodnevnem delu in ki predstavljajo dodano vrednost ter uporabne informacije za splošno in strokovno javnost, je povedala direktorica agencije Tanja Muha.

Na voljo so podatki o infrastrukturi elektronskih komunikacij, omrežnih priključnih točkah ter pokritosti s fiksnimi in mobilnimi omrežji, vpogledati pa je mogoče tudi v podatke o nameravanih gradnjah gospodarske javne infrastrukture. Te agencija, z namenom spodbujanja souporabe in skupne gradnje infrastrukture, zbira neposredno od investitorjev.

Foto: PrtScr Akos Geoportal Akos

Bistvena prednost Geoportala Akos je, da so vsi prostorski podatki zbrani in prikazani na enem mestu, kar omogoča uporabnikom preverjanje možnosti omrežij in storitev elektronskih komunikacij na katerokoli lokaciji v Sloveniji, je poudarila Muha. Uporabnikom pa so na voljo tudi številna dodatna orodja, med njimi izdelava pregledne karte v PDF-obliki in hitre spletne analize.

Na portalu so zbrani podatki, ki jih agencija pridobiva od relevantnih upravljavcev javnih zbirk prostorskih podatkov, kot je denimo Geodetska uprava RS, od operaterjev elektronskih komunikacij ali pa z lastnimi meritvami in izračuni. Med slednjimi je tako na voljo prikaz rezultatov meritev pokrivanja javnih mobilnih omrežij v Sloveniji, sledilo pa bo še več lastne vsebine iz celotnega področja dela agencije, je napovedala Muha.

Cilji tovrstnega odpiranja podatkov so po njenih besedah povezani z večjo učinkovitostjo investicij, transparentnostjo delovanja ter proaktivno objavo in izmenjavo prostorskih informacij. Glavni namen Geoportala Akos pa je prispevati k zmanjšanju stroškov izgradnje visoko zmogljivih omrežij in spodbujanje souporabe in skupne gradnje, je dodala.

dezurni@zurnal24.si

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.