Slovenija
152 ogledov

Lahko preverite, kako je z omrežjem pri vas

Hoja s telefonom Profimedias
Zaživel je portal, ki omogoča vpogled v različne vrste infrastrukture elektronskih komunikacij in njihovih podatkov.

Na naslovu https://gis.akos-rs.si ga je vzpostavila Agencija za komunikacijska omrežja in storitve RS (Akos), njegov glavni namen pa je prispevati k zmanjšanju stroškov izgradnje omrežij ter spodbujati souporabo in skupno gradnjo.

Geoportal Akos je spletni portal za dostop in pregledovanje prostorskih podatkov, ki jih Akos uporablja pri svojem vsakodnevnem delu in ki predstavljajo dodano vrednost ter uporabne informacije za splošno in strokovno javnost, je povedala direktorica agencije Tanja Muha.

Na voljo so podatki o infrastrukturi elektronskih komunikacij, omrežnih priključnih točkah ter pokritosti s fiksnimi in mobilnimi omrežji, vpogledati pa je mogoče tudi v podatke o nameravanih gradnjah gospodarske javne infrastrukture. Te agencija, z namenom spodbujanja souporabe in skupne gradnje infrastrukture, zbira neposredno od investitorjev.

Geoportal Akos | Avtor: PrtScr Akos PrtScr Akos

Bistvena prednost Geoportala Akos je, da so vsi prostorski podatki zbrani in prikazani na enem mestu, kar omogoča uporabnikom preverjanje možnosti omrežij in storitev elektronskih komunikacij na katerokoli lokaciji v Sloveniji, je poudarila Muha. Uporabnikom pa so na voljo tudi številna dodatna orodja, med njimi izdelava pregledne karte v PDF-obliki in hitre spletne analize.

Na portalu so zbrani podatki, ki jih agencija pridobiva od relevantnih upravljavcev javnih zbirk prostorskih podatkov, kot je denimo Geodetska uprava RS, od operaterjev elektronskih komunikacij ali pa z lastnimi meritvami in izračuni. Med slednjimi je tako na voljo prikaz rezultatov meritev pokrivanja javnih mobilnih omrežij v Sloveniji, sledilo pa bo še več lastne vsebine iz celotnega področja dela agencije, je napovedala Muha.

Cilji tovrstnega odpiranja podatkov so po njenih besedah povezani z večjo učinkovitostjo investicij, transparentnostjo delovanja ter proaktivno objavo in izmenjavo prostorskih informacij. Glavni namen Geoportala Akos pa je prispevati k zmanjšanju stroškov izgradnje visoko zmogljivih omrežij in spodbujanje souporabe in skupne gradnje, je dodala.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.