Lan je reševal v Indoneziji

Foto: Žurnal24 Jure in Lan sta na lanskem svetovnem prvenstvu osvojila šesto mesto. (Foto: Oseb
Reševalni psi. Vodniki opozarjajo, da zakon se pripravlja že deset let.
Oglej si celoten članek

Danes se v Kranju začenja drugo odprto državno prvenstvo reševalnih psov Slovenije. Svoje znanje bo pokazalo 70 reševalnih psov in njihovih vodnikov, ki bodo prišli tudi iz Španije, Poljske, Hrvaške, Madžarske in Avstrije.

“Tekmuje se v dveh disciplinah: reševanje pogrešanih v naravi in reševanje izpod ruševin,” pojasnjuje predsednik Zveze društev vodnikov reševalnih psov Slovenije Matjaž Bolka.

Zlata Barry in Lok

Prvenstvo. Začelo se bo z uradnim treningom ob 16. uri na Brdu pri Kranju, trajalo bo do nedelje, ko bodo razglasili rezultate. Na lanskem prvenstvu sta med pari zmagala Andreja Rener s psičko Berry in Zoran Janžovnik z Lokom.

Delodajalci in prostovoljci
V Sloveniji po njegovih besedah še vedno ni urejeno področje med delodajalci in prostovoljci, ki so zaradi reševalnih akcij večkrat odsotni.

“Država naj čim prej sprejme zakon o humanitarni dejavnosti, da bodo imeli delodajalci vsaj nekaj od tega, da imajo zaposlenega prostovoljca,” pravi in dodaja, da se zakon pripravlja deset let.

Na prvenstvu bosta svoje znanje pokazala tudi Jure Pribičevič in zlati prinašalec Lan, ki sta se udeležila tudi lanske reševalne akcije v popotresni Indoneziji.

Na kraj katastrofe so prispeli šele 48 ur po potresu, zato so po njegovih besedah zamudili ključne trenutke pri reševanju.

“Bili smo ena izmed ekip, ki so dajale zeleno luč za porušitev ruševin, če pod njimi ni bilo preživelih,” pravi. V spominu mu je najbolj ostalo to, da domačini niso bili navajeni psov: “Čeprav so nas bili veseli, so se psov kar bali.”

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.