Slovenija
5 ogledov

Lan je reševal v Indoneziji

Jure in Lan sta na lanskem svetovnem prvenstvu osvojila šesto mesto. (Foto: Oseb Žurnal24 main
Reševalni psi. Vodniki opozarjajo, da zakon se pripravlja že deset let.

Danes se v Kranju začenja drugo odprto državno prvenstvo reševalnih psov Slovenije. Svoje znanje bo pokazalo 70 reševalnih psov in njihovih vodnikov, ki bodo prišli tudi iz Španije, Poljske, Hrvaške, Madžarske in Avstrije.

“Tekmuje se v dveh disciplinah: reševanje pogrešanih v naravi in reševanje izpod ruševin,” pojasnjuje predsednik Zveze društev vodnikov reševalnih psov Slovenije Matjaž Bolka.

Zlata Barry in Lok

Prvenstvo. Začelo se bo z uradnim treningom ob 16. uri na Brdu pri Kranju, trajalo bo do nedelje, ko bodo razglasili rezultate. Na lanskem prvenstvu sta med pari zmagala Andreja Rener s psičko Berry in Zoran Janžovnik z Lokom.

Delodajalci in prostovoljci
V Sloveniji po njegovih besedah še vedno ni urejeno področje med delodajalci in prostovoljci, ki so zaradi reševalnih akcij večkrat odsotni.

“Država naj čim prej sprejme zakon o humanitarni dejavnosti, da bodo imeli delodajalci vsaj nekaj od tega, da imajo zaposlenega prostovoljca,” pravi in dodaja, da se zakon pripravlja deset let.

Na prvenstvu bosta svoje znanje pokazala tudi Jure Pribičevič in zlati prinašalec Lan, ki sta se udeležila tudi lanske reševalne akcije v popotresni Indoneziji.

Na kraj katastrofe so prispeli šele 48 ur po potresu, zato so po njegovih besedah zamudili ključne trenutke pri reševanju.

“Bili smo ena izmed ekip, ki so dajale zeleno luč za porušitev ruševin, če pod njimi ni bilo preživelih,” pravi. V spominu mu je najbolj ostalo to, da domačini niso bili navajeni psov: “Čeprav so nas bili veseli, so se psov kar bali.”

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.