Lani namolzli manj mleka

Foto: Žurnal24 Lani so kmetje namolzli manj mleka kot leta 2005, manjše pa je bilo tudi število
Po podatkih Statističnega urada RS (Surs) so lani na slovenskih kmetijah namolzli za 2,5 odstotka manj mleka kot leto poprej.
Oglej si celoten članek

Na Sursu ugotavljajo, da je kljub sorazmeroma majhni spremembi mogoče v ozadju opaziti izrazitejše spremembe v strukturi in številu kmetijskih gospodarstev. Tako se zmanjšuje število kmetijskih gospodarstev, ki mleko neposredno prodajajo ali oddajajo v mlekarne. Pri tem je predvsem padlo število število kmetijskih gospodarstev z letno prirejo mleka, manjšo od 75.000 kilogramov, medtem ko se število kmetijskih gospodarstev, ki oddajajo večje količine mleka, povečuje.

80 odstotkov mleka odkupijo mlekarne

Največji delež mleka, pridobljenega v Sloveniji, še vedno odkupijo mlekarne. © BOBO

 
Največji delež kravjega mleka, pridobljenega na slovenskih kmetijskih gospodarstvih, so tudi v letu 2006 odkupile mlekarne (slovenske in tuje), in sicer 79,6 odstotka oziroma 511.017 ton, kar je nekoliko več, kot je bil ta delež v letu 2005 (77,7 odstotka). Delež namolzenega kravjega mleka, ki se uporabi kot krma, se sicer že nekaj let postopoma zmanjšuje. Razlog za to je tudi, da na kmetijskih gospodarstvih, ki se preusmerjajo iz prireje mleka v prirejo govedi za meso, večino mleka posesajo teleta in se to mleko zato ne molze.

Manj mleka tudi v pridelavo mlečnih izdelkov
Tudi delež mleka, ki se na kmetijskih gospodarstvih porabi za predelavo v mlečne izdelke, je bil v letu 2006 nekoliko manjši (za 3,1 odstotka). Najpogostejši mlečni izdelek so siri; v letu 2006 so na kmetijskih gospodarstvih porabili za izdelavo sirov 4232 ton mleka. Iz te količine mleka so izdelali 441 ton sira (od tega 207 ton skute). V letu 2006 so na kmetijskih gospodarstvih namolzli tudi 1347 ton kozjega mleka (ali za pet odstotkov manj kot v 2005) in 397 ton ovčjega mleka, kar je za 21,4 odstotka več kot v 2005.
Obišči žurnal24.si

Komentarjev 1

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.