Po podatkih Statističnega urada RS (Surs) so lani na slovenskih kmetijah namolzli za 2,5 odstotka manj mleka kot leto poprej.
Na Sursu ugotavljajo, da je kljub sorazmeroma majhni spremembi mogoče v ozadju opaziti izrazitejše
spremembe v strukturi in številu kmetijskih gospodarstev. Tako se zmanjšuje število kmetijskih
gospodarstev, ki mleko neposredno prodajajo ali oddajajo v mlekarne. Pri tem je predvsem padlo
število število kmetijskih gospodarstev z letno prirejo mleka, manjšo od 75.000 kilogramov, medtem
ko se število kmetijskih gospodarstev, ki oddajajo večje količine mleka, povečuje.
80 odstotkov mleka odkupijo mlekarne
|
Manj mleka tudi v pridelavo mlečnih izdelkov
Tudi delež mleka, ki se na kmetijskih gospodarstvih porabi za predelavo v mlečne izdelke, je bil v letu 2006 nekoliko manjši (za 3,1 odstotka). Najpogostejši mlečni izdelek so siri; v letu 2006 so na kmetijskih gospodarstvih porabili za izdelavo sirov 4232 ton mleka. Iz te količine mleka so izdelali 441 ton sira (od tega 207 ton skute). V letu 2006 so na kmetijskih gospodarstvih namolzli tudi 1347 ton kozjega mleka (ali za pet odstotkov manj kot v 2005) in 397 ton ovčjega mleka, kar je za 21,4 odstotka več kot v 2005.