“Kako, ni laških žemljic? Pa kruha tudi ne?” se ta teden čudijo kupci in nejeverno
pogledujejo trgovke, ki jim pojasnjujejo, da laških žemljic in kruha od ponedeljka preprosto ni
več, saj so v Laškem zaprli edino pekarno, ki je bila del celjskega podjetja Klasje.
Dve toni na dan
V Laškem so na dan spekli dve toni kruha in pekovskega peciva, zaposlenih pa je bilo 16
ljudi.
“Nihče od njih zaradi tega ni ostal na cesti, saj smo jih razporedili v druge enote. Dvanajst
jih je odšlo v pekarno v Hrastniku, kjer bodo zdaj na dan spekli tono in pol kruha in peciva več,
pol tone več pa v Celju, kamor smo prerazporedili štiri zaposlene,” je pojasnila direktorica
Klasja
Dragica Murko, ki je hkrati direktorica Pekarne Ptuj.
Vzrok za to je bila po besedah Murkove izključno racionalizacija poslovanja, o zaprtju pa so
bili zaposleni obveščeni že v začetku letošnjega leta.
Bolje kot mesarji, slabše kot mlekarji
“Dejstvo je, da bi morali v Laškem pekarno posodobiti in v zgradbo vložiti veliko denarja, kar
pa v teh časih ne bi bilo smotrno. Trgovci se namreč vse bolj poslužujejo zamrznjenega programa in
dopeke, saj je to racionalnejše, ker lahko ponudbo sproti prilagajajo kupcem. Tudi stroški so s tem
nižji kot nekoč, ko so svež kruh in pecivo razvažali na vse konce po štirikrat na dan,”
odločitev Klasja pojasnjuje
Srečko Čater iz celjske območne organizacije zveze svobodnih sindikatov.
Sicer pa peki trenutno zaslužijo bolje kot mesarji in slabše kot mlekarji.
“Julija je njihova povprečna bruto plača skupaj z dodatkom na nočno delo znašala nekaj čez
tisoč evrov bruto oziroma dobrih 700 evrov neto," razkriva Čater.
Laških žemljic ni več
Od ponedeljka je zaprta, peki pa se na delo vozijo v Hrastnik in Celje.