Od ponedeljka je zaprta, peki pa se na delo vozijo v Hrastnik in Celje.
Dve toni na dan
V Laškem so na dan spekli dve toni kruha in pekovskega peciva, zaposlenih pa je bilo 16 ljudi. “Nihče od njih zaradi tega ni ostal na cesti, saj smo jih razporedili v druge enote. Dvanajst jih je odšlo v pekarno v Hrastniku, kjer bodo zdaj na dan spekli tono in pol kruha in peciva več, pol tone več pa v Celju, kamor smo prerazporedili štiri zaposlene,” je pojasnila direktorica Klasja Dragica Murko, ki je hkrati direktorica Pekarne Ptuj.
Vzrok za to je bila po besedah Murkove izključno racionalizacija poslovanja, o zaprtju pa so bili zaposleni obveščeni že v začetku letošnjega leta.
Bolje kot mesarji, slabše kot mlekarji
“Dejstvo je, da bi morali v Laškem pekarno posodobiti in v zgradbo vložiti veliko denarja, kar pa v teh časih ne bi bilo smotrno. Trgovci se namreč vse bolj poslužujejo zamrznjenega programa in dopeke, saj je to racionalnejše, ker lahko ponudbo sproti prilagajajo kupcem. Tudi stroški so s tem nižji kot nekoč, ko so svež kruh in pecivo razvažali na vse konce po štirikrat na dan,” odločitev Klasja pojasnjuje Srečko Čater iz celjske območne organizacije zveze svobodnih sindikatov.
Sicer pa peki trenutno zaslužijo bolje kot mesarji in slabše kot mlekarji. “Julija je njihova povprečna bruto plača skupaj z dodatkom na nočno delo znašala nekaj čez tisoč evrov bruto oziroma dobrih 700 evrov neto," razkriva Čater.