Lastniki kurilnih naprav morajo senzorje ogljikovega monoksida namestiti do konca leta

Foto: Profimedia
Foto: Profimedias
V prostore s kurilno napravo brez zunanjega zračenja je treba namestiti senzorje ogljikovega monoksida. Rok se izteče konec decembra.
Oglej si celoten članek

S 1. januarjem 2017 morajo biti prostori s kurilnimi napravami, odvisnimi od zraka v prostoru, opremljeni s senzorji ogljikovega monoksida (CO). Do takrat je namreč bilo predvideno prehodno obdobje za uveljavitev določb Pravilnika o zahtevah za vgradnjo kurilnih naprav, ki je stopil v veljavo konec leta 2013.

Kaj to v praksi pomeni? Kurilna naprava, odvisna od zraka v prostoru, je naprava, ki ima dovod zraka neposredno iz prostora, v katerem je nameščena. Mednje se uvrščajo kurilne naprave na plin, pa tudi na trda goriva. Posebne omejitve veljajo za vgraditev tovrstnih naprav v bivalne prostore, saj se vanje praviloma vgrajuje naprave, ki so neodvisne od zraka v prostoru.

V primeru kurjenja na trda goriva, se v bivalni prostor lahko vgradi tudi kurilna naprava, odvisna od zraka v prostoru, če je poleg izpolnjevanja zahtev neoporečne vgradnje kurilne naprave nameščena tudi naprava za odkrivanje ogljikovega monoksida v gospodinjstvih. CO senzor mora izpolnjevati zahteve standarda SIST EN 50291-1.

Pravilnik prav tako določa, da se v zaprte prostore ne sme vgraditi grelnikov za ogrevanje stavb, ki nimajo urejenega odvoda dimnih plinov neposredno skozi dimovodne naprave v okolico.

Cilj, ki mu sledi pravilnik, je znižanje zastrupitev z dimnimi plini in manjše število požarov v objektih s kurilnimi napravami. V zadnjih letih med vsako kurilno sezono pride do več primerov zastrupitev z ogljikovim monoksidom, ki se lahko končajo tragično.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 18

  • 09:42 10. Julij 2016.

    dvomim,da je plin dražji od elektrike in kurilnega olja

  • 08:54 1. Julij 2016.

    Če nimaš dobre izolacije ti ne pomaga nobeno kurilno sredstvo, v tem primeru so seveda absolutno najcenejša drva, za katera …

  • 23:39 30. Junij 2016.

    lpovska posla

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.