Lekadol svetovali po nasvetu infekcijske klinike

Foto: EPA
Foto: EPA
Odziv na prvi sum na ebolo v Sloveniji je bil primeren, ocenjujejo na ministrstvu za zdravje in Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ), kjer menijo, da je prišlo do pretiranih reakcij.
Oglej si celoten članek

Včeraj so koroški policisti v tovornjaku našli Nigerijca, ki je bil v slabem zdravstvenem stanju in imel po besedah predsednika Sindikata policistov Zorana Petroviča več simptomov, ki so značilni za ebolo, naj bi policistom v zdravstvenem domu Ravne rekli, naj "nataknejo rokavice in dajo obolelemu lekadol". Dva zdravstvena delavca sta po trditvah policistov odklonila prihod, tretji pa je z ustrezno zaščito prišel po treh urah.

Ministrstvo: Pretirane reakcije

Na ministrstvu in NIJZ ocenjujejo, da je bil žal prehitro postavljen sum na ebolo in da je zaradi tega prišlo do pretiranih reakcij. Nigerijec je bil sicer le izčrpan in dehidriran in ni potreboval zdravljenja, poleg tega pa je že tri leta v Evropi in ni bil v stiku z obolelimi za ebolo. 

Ministrstvo trdi, da je bilo ukrepanje skladno s pravili, saj je zdravstveni dom obvestil dežurnega epidemiologa, ta pa infekcijsko kliniko. "Dežurna zdravnica je tako odšla na teren in ukrepala povsem običajno, kot v vsakem podobnem primeru in sumu na katerokoli drugo (nalezljivo) bolezen,“ so zapisali na ministrstvu, kjer so predstavnike notranjega ministrstva in policije danes povabili na usklajevalni sestanek. 

Lekadol zdravnica svetovala po navodili infekcijske klinike

Direktor Stanislav Pušnik pojasnjuje, da "zdravnica zdravstvenega doma Ravne ni zavrnila prihoda k obolelemu, temveč je skladno z navodili infekcijske klinike pridobila dodatne informacije o ustreznem postopku v zvezi s primerom in predala primer urgentni službi Zdravstveno-reševalnega centra Koroške". Dodaja, da je zdravnica "po navodilih infekcijske klinike in vodje splošne medicine zdravstvenega doma Ravne, dala policistom dodatna navodila o izolaciji in navodilo, da mu lahko dajo kakšen lekadol".  

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 3

  • Hi5
    15:01 27. Oktober 2014.

    hahaha, kaj pa policaj ve, kaj je Ebola :)<br /><br />Verjetno mu je Nigerijec rekel "ebola", policaj pa v jok …

  • 14:40 27. Oktober 2014.

    No, če so dali zdravstvenemu osebju vedeti, da je že tri leta v Evropi, potem je zdravstveno osebje dalo pravi …

  • 13:21 27. Oktober 2014.

    Samo zanima me kako bi imela policija pretirane reakcije ko bi se okužba zgodila ...<br /><br />1000 lekadolov nebi pomagalo …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.