Leta 2012 nas čaka nova recesija

Foto: Žurnal24 (Foto: Reuters)
Direktor ameriškega finančnega holdinga Rogers Jim Rogers za leto 2012 napoveduje novo recesijo. Centralne banke bodo takrat zelo težko priskočile na pomoč.
Oglej si celoten članek

Indijska centralna banka je dvignila ključno obrestno mero in se je tako zaradi strahu pred inflacijo pridružila kanadski in norveški centralni banki.

"Po svetu je že prisotna inflacija ... večina centralnih bank bi morala ukrepati," je Rogers dejal za CNBC.

ZDA je na vsake štiri do šest let prizadela recesija in naslednja nas tako čaka okoli leta 2012, pravi Rogers. "Ko bo prišla naslednja, bo svet v slabši kondiciji, saj so države porabile vse svoje zaloge."

"Bo Bernanke lahko tiskal več denarja, kot ga je doslej? Ne, ker bo sicer na svetu zmanjkalo dreves," je ob tem dodal investitor.

Tako niti dejstvo, da so se zaslužki ameriških podjetij v zadnjem drugem četrtletju povečali in so bili boljši od pričakovanj, nujno ne pomeni močnega okrevanja gospodarstva.

"Ne pozabite, s čim podatke primerjamo. Govorimo o drugem četrtletju leta 2009, ko smo mislili, da bo konec sveta," pravi Rogers in dodaja, da naj državljane raje skrbi prihodnje leto. "Drugo četrtletje je zgodovina," je še dodal.

Ob tem Rogers, eden izmed pionirjev hedge skladov, ki jih je v 70. letih prejšnjega stoletja vodil z Georgeem Sorosom, še pravi, da so bili zadnji stresni testi evropskih bank le dober PR in da še vedno varčuje v evrih.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 0

Napišite prvi komentar!

Pri tem članku še ni komentarjev. Začnite debato!

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.