Slovenija
10 ogledov

Leta 2012 nas čaka nova recesija

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Direktor ameriškega finančnega holdinga Rogers Jim Rogers za leto 2012 napoveduje novo recesijo. Centralne banke bodo takrat zelo težko priskočile na pomoč.

Indijska centralna banka je dvignila ključno obrestno mero in se je tako zaradi strahu pred inflacijo pridružila kanadski in norveški centralni banki.

"Po svetu je že prisotna inflacija ... večina centralnih bank bi morala ukrepati," je Rogers dejal za CNBC.

ZDA je na vsake štiri do šest let prizadela recesija in naslednja nas tako čaka okoli leta 2012, pravi Rogers. "Ko bo prišla naslednja, bo svet v slabši kondiciji, saj so države porabile vse svoje zaloge."

"Bo Bernanke lahko tiskal več denarja, kot ga je doslej? Ne, ker bo sicer na svetu zmanjkalo dreves," je ob tem dodal investitor.

Tako niti dejstvo, da so se zaslužki ameriških podjetij v zadnjem drugem četrtletju povečali in so bili boljši od pričakovanj, nujno ne pomeni močnega okrevanja gospodarstva.

"Ne pozabite, s čim podatke primerjamo. Govorimo o drugem četrtletju leta 2009, ko smo mislili, da bo konec sveta," pravi Rogers in dodaja, da naj državljane raje skrbi prihodnje leto. "Drugo četrtletje je zgodovina," je še dodal.

Ob tem Rogers, eden izmed pionirjev hedge skladov, ki jih je v 70. letih prejšnjega stoletja vodil z Georgeem Sorosom, še pravi, da so bili zadnji stresni testi evropskih bank le dober PR in da še vedno varčuje v evrih.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.