Levica ne bo sodelovala z vlado Marjana Šarca, če bo v njej NSi

Foto: Anže Petkovšek
Foto: Anže Petkovšek
Luka Mesec: Svet Levice je odločil, da stranka z vlado "združene sredine z NSi" ne bo sodelovala.
Oglej si celoten članek

"Sredina je zamudila priložnost za oblikovanje levosredinske vlade. Edino zagotovilo, da bi bila ta vlada levosredinska, je namreč sodelovanje Levice v njej," je danes povedal koordinator Levice Luka Mesec, ki v nadaljevanju še izpostavil, da ne drži, da so nemogoč koalicijski partner, ampak so šli v pogajanja brez vnaprejšnjih zahtev: "Predlagali smo, da poiščemo skupne točke oziroma kompromise tam, kjer imamo vsebinska razhajanja, ampak nas je sredina izključila iz pogajanj, še preden bi sploh začeli s programskimi usklajevanji."

Svet stranke je po besedah Luke Mesca v ponedeljek zvečer sicer sprejel soglasno stališče, da bi bila cena za projektno sodelovanje v zameno za podporo vladi Marjana Šarca previsoka. "Mi smo želeli vlado, ki bi šla po smernicah, ki smo jih predstavili pred volitvami," je dejal Mesec in pri nadaljeval, "da bomo na žalost zdaj dobili vlado, ki bo, kot kaže, zopet zapravila dobre gospodarske razmere, da bo dajala davčne odpustke bogatim in kapitalu, še naprej razprodajala državno premoženje, na čelu z NLB, ki bo nadalje razgrajevala javni zdravstveni sistem ... Takšna vlada naše podpore ne more imeti, ker je šla še korak bolj desno od prejšnje vlade Mira Cerarja".

Svet stranke bi o sodelovanju z Marjanom Šarcem ponovno odločal, če se situacija spremeni oziroma če v vladi ne bo NSi in če bodo druge stranke izkazale pripravljenost, da se koalicijska pogodba zapiše povsem drugače, kot je zapisana sedaj.

Usklajevanje šesterice strank v sredo

Šesterica strank (LMŠ, SMC, SD, SAB, Desus in NSi), ki še vedno piše oziroma popravlja koalicijsko pogodbo, se bo vnovič na usklajevanjih sestala v sredo, po tem ko se bo danes zvečer sestal izvršilni odbor NSi, ki bo povedal, ali je osnutek dovolj dobra podlaga za nadaljevanje pogovorov o morebitni koaliciji. Končno odločitev o sodelovanju NSi bosta sicer sprejemala svet stranke in članstvo na internem referendumu.

V sredo se bo predsednik republike Borut Pahor sestal tudi s predsednikom državnega zbora Matejem Toninom. Dan za tem pa bo predsednik republike sprejel relativnega zmagovalca volitev Janeza Janšo in mu ponudil mandat za sestavo vlade. Ali bo Janša sprejel ponujeni mandat, še ni povsem jasno, saj je Janša po prvem neformalnem pogovoru pri predsedniku države napovedal, da mandata ne bo sprejel, če ne bo imel zagotovljene potrebne večine.

Obišči žurnal24.si

Komentarjev 13

  • 21:19 10. Julij 2018.

    Teli pizdpetlerji so se kurčili da nikakor negrejo v Šarčevo vlado,zdaj pa maltene prosijo, vzemte nas.Kot prvo so komunajzeri,drugo omejeni …

  • 15:08 10. Julij 2018.

    Vsaka koalicija,ki s temi rdečkarji podpiše karkoli,si je s tem podpisala smrtno obsodbo.Njim se prav lepo j..e za Slovenijo,njim gre …

  • 14:43 10. Julij 2018.

    levica je skrajno levičarska stranka ... malokdo to razume, ne bere njihovega programa, oz. splh ne razume in ne ve …

Več novic

Zurnal24.si uporablja piškotke z namenom zagotavljanja boljše uporabniške izkušnje, funkcionalnosti in prikaza oglasnih sistemov, zaradi katerih je naša storitev brezplačna in je brez piškotkov ne bi mogli omogočati. Če boste nadaljevali brskanje po spletnem mestu zurnal24.si, sklepamo, da se z uporabo piškotkov strinjate. Za nadaljevanje uporabe spletnega mesta zurnal24.si kliknite na "Strinjam se". Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Več o tem si lahko preberete tukaj.