Slovenija
2720 ogledov

Levica ne bo sodelovala z vlado Marjana Šarca, če bo v njej NSi

Luka Mesec Levica Violeta Tomić Anže Petkovšek
Luka Mesec: Svet Levice je odločil, da stranka z vlado "združene sredine z NSi" ne bo sodelovala.

"Sredina je zamudila priložnost za oblikovanje levosredinske vlade. Edino zagotovilo, da bi bila ta vlada levosredinska, je namreč sodelovanje Levice v njej," je danes povedal koordinator Levice Luka Mesec, ki v nadaljevanju še izpostavil, da ne drži, da so nemogoč koalicijski partner, ampak so šli v pogajanja brez vnaprejšnjih zahtev: "Predlagali smo, da poiščemo skupne točke oziroma kompromise tam, kjer imamo vsebinska razhajanja, ampak nas je sredina izključila iz pogajanj, še preden bi sploh začeli s programskimi usklajevanji."

Svet stranke je po besedah Luke Mesca v ponedeljek zvečer sicer sprejel soglasno stališče, da bi bila cena za projektno sodelovanje v zameno za podporo vladi Marjana Šarca previsoka. "Mi smo želeli vlado, ki bi šla po smernicah, ki smo jih predstavili pred volitvami," je dejal Mesec in pri nadaljeval, "da bomo na žalost zdaj dobili vlado, ki bo, kot kaže, zopet zapravila dobre gospodarske razmere, da bo dajala davčne odpustke bogatim in kapitalu, še naprej razprodajala državno premoženje, na čelu z NLB, ki bo nadalje razgrajevala javni zdravstveni sistem ... Takšna vlada naše podpore ne more imeti, ker je šla še korak bolj desno od prejšnje vlade Mira Cerarja".

Svet stranke bi o sodelovanju z Marjanom Šarcem ponovno odločal, če se situacija spremeni oziroma če v vladi ne bo NSi in če bodo druge stranke izkazale pripravljenost, da se koalicijska pogodba zapiše povsem drugače, kot je zapisana sedaj.

Usklajevanje šesterice strank v sredo

Šesterica strank (LMŠ, SMC, SD, SAB, Desus in NSi), ki še vedno piše oziroma popravlja koalicijsko pogodbo, se bo vnovič na usklajevanjih sestala v sredo, po tem ko se bo danes zvečer sestal izvršilni odbor NSi, ki bo povedal, ali je osnutek dovolj dobra podlaga za nadaljevanje pogovorov o morebitni koaliciji. Končno odločitev o sodelovanju NSi bosta sicer sprejemala svet stranke in članstvo na internem referendumu.

V sredo se bo predsednik republike Borut Pahor sestal tudi s predsednikom državnega zbora Matejem Toninom. Dan za tem pa bo predsednik republike sprejel relativnega zmagovalca volitev Janeza Janšo in mu ponudil mandat za sestavo vlade. Ali bo Janša sprejel ponujeni mandat, še ni povsem jasno, saj je Janša po prvem neformalnem pogovoru pri predsedniku države napovedal, da mandata ne bo sprejel, če ne bo imel zagotovljene potrebne večine.

Komentarjev 13
 • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 21:19 10.julij 2018.

  Teli pizdpetlerji so se kurčili da nikakor negrejo v Šarčevo vlado,zdaj pa maltene prosijo, vzemte nas.Kot prvo so komunajzeri,drugo omejeni v glavi...

 • matermila 15:08 10.julij 2018.

  Vsaka koalicija,ki s temi rdečkarji podpiše karkoli,si je s tem podpisala smrtno obsodbo.Njim se prav lepo j..e za Slovenijo,njim gre za udobno sedenje v fotelih ob dobri plači,brez odgovornosti.Ko jih vidim na fotografiji mi je vse takoj jasno-po večini nezaposljivi ...prikaži več ljudje s filozofsko fakulteto,ena kao igralka,ki ni zmožna zaslužit na trgu niti spodobne plače(razen v kaki srbski komediji,ki to ni, v vlogi,ki ji zelo pristaja),dva malinovca,ki v življenju še nista naredila nič pametnega.

 • Avatar praufo
  praufo 14:43 10.julij 2018.

  levica je skrajno levičarska stranka ... malokdo to razume, ne bere njihovega programa, oz. splh ne razume in ne ve za kaj gre ... upokojeni član sds hvalica je izjavil za njih; oni saj povedo kdo so in kaj hočejo ...prikaži več ... mislim ker vse ostalo je pa "KOALICIJA" ... kaj za božjo voljo je koalicija ... sam tega nočem slišat, da je to bivša SZDL, ker vsi teli klamfači koalicije delujejo ravno tako, ... sami koritarji in komolčarji