Slovenija
5334 ogledov

Šarec: To je popoln nesporazum

Marjan Šarec in Brane Golubović Anže Petkovšek
Predsedniki šestih strank tudi danes nadaljujejo pogovore o programu koalicijske pogodbe.

Beseda bo verjetno tekla tudi o tem, koliko resorjev bo pripadlo kateri stranki. Na vprašanje, ali bo resorjev več kot doslej, je predsednik LMŠ Marjan Šarec odgovoril, da je bila njihova želja samo novo ministrstvo za digitalno družbo. "Če piše na dokumentu zaupno, je to za nas zaupno, za vse pa očitno ni tako," je Šarec v izjavi za medije ob robu seje DZ komentiral ponedeljkovo razkritje osnutka koalicijske pogodbe v javnosti.

Predlog ustanovitve treh novih ministrstev, kot ga je bilo razbrati iz omenjenega osnutka koalicijske pogodbe, je Šarec označil za "popoln nesporazum". "To je bil osnutek osnutka," je pojasnil Šarec in poudaril, da je prišel preuranjeno, kar da je tako, kot, če bi jed sodili v prvih minutah kuhanja. "Jed se sodi takrat, ko je na mizi," je dodal.

Obenem je pojasnil, da je bila njihova želja ustanovitev novega ministrstva za digitalno družbo, ostala ministrstva pa so želeli ohraniti tako, kot so.

Marjan Šarec Slovenija Če bo Šarec sestavil vlado, bomo imeli tri nova ministrstva

Marjan Šarec in Dejan Židan | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
"Če se do petka ne bo zgodilo, se pač ne bo"

O tem, kdaj bi lahko bil dogovor o koalicijskem sodelovanju sklenjen, Šarec ni želel špekulirati. Poudaril je, da to ni odvisno samo od njih, ampak tudi od drugih partnerjev. "Delali bomo na tem. Če se bo to zgodilo, potem bo, če pa se do petka ne bo zgodilo, se pač ne bo," je dejal Šarec, ki se je s svojo stranko na junijskih volitvah uvrstil na drugo mesto.

Predsednik SD Dejan Židan pa je ob prihodu na srečanje predsednikov šestih strank dejal, da danes ne pričakuje kadrovskih pogovorov, ker ti še niso potrebni. O tem se bo po njegovem mnenju "še najlažje dogovoriti". Pričakuje, da bodo danes pregledali delo pogajalske skupine, ki se je sestajala od petka.

O poteku pogajanj želi namreč danes poročati tudi širšemu vodstvu SD, ki se bo zvečer sestalo na klavzuri. Obenem je Židan poudaril, da ni potrebe, da v tem trenutku kot potencialno možnost izključujejo Levico, čeprav vidi, "da je tendenca v to smer". "Če bomo tako delali, se možnost uspeha tudi teh pogajanj lahko zmanjša," je ocenil in poudaril, da Slovenija potrebuje vlado s polnimi pooblastili čim prej.

Luka Mesec Levica Violeta Tomić Pogajanja Slovenija Koalicijska pogodba bo projektna z določenimi datumi

Židan: Kar se nas tiče, ovir ni

Na vprašanje, ali bo do petka dovolj časa, je odgovoril, da če bo dobra volja na vseh straneh, lahko naredijo zelo velike korake naprej. Glede na to, da delajo projektno koalicijsko pogodbo, je po Židanovem mnenju dogovor nekoliko lažje doseči, saj področja, o katerih se ne strinjajo, umaknejo. "Kar se nas tiče, ovir, da bi neki dogovor ali vsaj bližino dogovora dosegli do petka zjutraj, verjetno ni," je dejal.

Katere resorje si SD v vladi želi, Židan ni želel vnaprej povedati, poudaril pa je, da bodo pri kadrih zelo fleksibilni. Na vprašanje, ali ga res zanima gospodarsko ministrstvo, in ne več kmetijsko, je odgovoril, da so različne možnosti.

Povolilne pogovore z nekaterimi strankami sicer vodi tudi predsednik zmagovalke SDS Janez Janša. Tudi v SDS so svoj osnutek koalicijske pogodbe že pripravili, a ga strankam še niso pošiljali.

Karl Erjavec in Franc Jurša | Avtor: Sandi Fišer / mediaspeed.net Sandi Fišer / mediaspeed.net
Erjavec bi novo ministrstvo

Tudi predsednik DeSUS Karl Erjavec je poudaril, da se morajo pred kadrovskimi vprašanji dogovoriti o programu. Tako tudi ni pojasnil, kateri ministrski resorji zanimajo DeSUS.

Je pa Erjavec dejal, da so v DeSUS zlasti zagovarjali novo ministrstvo za obrt in družinska podjetja, ker ta ustvarjajo velik del našega družbenega prihodka, a je ta segment v vladi zanemarjen.

Ob tem je poudaril, da je ključno za DeSUS to, da več storijo za starejše. Spomnil je, da so tudi stranke omenjene šesterice pred volitvami veliko obljubljale za upokojence, zato v DeSUS pričakujejo, da bodo za upokojence res več storili in da bo ta tema vključena tudi v koalicijsko pogodbo. Po oceni Erjavca pogovori za zdaj tečejo v pravo smer, zato je optimist. Po njegovem možnosti, da šest strank sestavi koalicijo, so.

Zmago Jelinčič Slovenija Jelinčič bo podprl Janšo

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 8
  • miki1234 17:58 03.julij 2018.

    Jed se sodi takrat, ko je na mizi --- ko jo probaš je že prepozno, ker boš plačal račun budalo jedno.

  • asmas1965 17:54 03.julij 2018.

    in kdo ga je volil.....Od kje mu glasovi,čedalje bolj mi je jasno da so volitve ena navadna farsa,Ob tem res ne razumem kako se lahko za hrbtom volilcev pogovarja o nekih zaupnih "osnutkih". on naj si te "zaupne papirje"nekam vtakne.Ko ...prikaži večKo sem služil JLA sem večkrat naletel na zapisano "strogo zaupno"OK to je vojska ne pa neka demokratična dežela.Odfukej Šarec k serpetinšku.škoda slovencev,ki so ti nasedli.no enkrat jih bo srečala pamet

  • 4ba2a8e4cc2cfe1172eec499b48f077b0c78143c 16:55 03.julij 2018.

    Kar naenkrat nesporazum?Ko boš zajebal Slovenijo NESPORAZUM.Blablabla..nisi dorasto nalogi,to je fakt.Skratka boberi se z igrišča pa pejt žoge pobirat.

Sorodne novice