Slovenija
8632 ogledov

5+1 danes tudi o vsebinskih vprašanjih

Janez Janša Anže Petkovšek Izjava Janeza Janše ob odstopu Mira Cerarja.
Šarec bistveno bolj aktiven kot Janša.

Predstavniki SMC, SD, DeSUS, NSi in SAB danes nadaljujejo pogovore pod okriljem drugouvrščenega predsednika LMŠ Marjana Šarca. Gre za drugo srečanje takoimenovanih 5+1, prvič so se dogovorili o skupnem kandidatu za predsednika državnega zbora, ki je postal Matej Tonin. Danes naj bi vsaka stranka predstavila svoja vsebinska izhodišča. Pri Šarcu naj bi že imeli pripravljeni osnutek koalicijske pogodbe.

Janša razkril koalicijsko pogodbo, Šarec še ne

Drugouvrščeni Marjan Šarec je bil v treh tednih, ki so minili od volitev, bistveno bolj aktiven kot relativni zmagovalec volitev Janez Janša. Ta je, kot je pojasnil v torek, opravil več pogovorov s strankami, program pa je razkril le stranki NSi. Medtem ko s Šarcem z vsebinskimi programskimi usklajevanji še niso začeli, pa so v NSi že imeli programske pogovore z relativno zmagovalko volitev SDS. "Tam je bil vendarle narejen nek korak dlje kot pri Šarcu. V obeh primerih pa smo še daleč od tega, da bi lahko rekli 'ja, smo programsko usklajeni in lahko prispevamo glasove'," je poudaril Tonin.

Matej Tonin pred sejo sveta NSi Tonin Slovenija Z Janšo je naredil korak dlje

Tonin se pogovarja na obe strani

Matej Tonin tako edini priznava, da se pogovarja z obema stranema, tako s Šarcem kot Janšo. "Preden vemo, ali smo vsebinsko kompatibilni ali ne, NSi ne more povedati, ali gremo lahko v vlado s to ali ono stranko," je dejal.

Janez Janša Koalicija Slovenija Janša: Ni pomembno samo kaj napišejo, pomembno je tudi ali imajo ljudi

Janša medtem poudarja, da v SDS ne prehitevajo dogodkov in da bodo pogovori v širšem obsegu možni šele v drugi fazi. V prvi fazi gre po njegovih besedah za testiranje, ali so stranke pripravljene na podpis koalicijske pogodbe in ali imajo ustrezne kadrovske vire za mandat.

Brglez: Bil sem edini branik pred pogajanji s SDS

Po torkovi izključitvi Milana Brgleza iz stranke SMC se pojavlja tudi vse več ugibanj, ali bo SMC vztrajala pri odločitvi, da se pogovarja le z Marjanom Šarcem in ne tudi s SDS. "Bil sem glavni simbol in dejanski branik, da se to ne bi zgodilo," je včeraj dejal Milan Brglez in potrdil, da v SMC o sodelovanju s SDS razmišljajo v smislu "Dajmo prehiteti nekoga drugega, da ne bomo zadnji pri tem."

SMC kongres odziv Slovenija Milan Brglez: Moja izključitev iz SMC je bila popolnoma režirana

Pahor začenja posvetovanja

Več bo znanega prihodnji teden, ko bo predsednik Borut Pahor začel posvetovanja s predstavniki poslanskih skupin na podlagi katerih bo državnemu zboru predlagal kandidata za mandatarja. V nekaterih strankah so predlagali, naj s pogovori ne hiti, Pahor pa je napovedal, da bo, če stališča poslanskih skupin v ponedeljek in torek še ne bodo dovolj jasna, konec tedna opravil še en krog pogopvorov. Če bo situacija še vedno nejasna, bo za mandatarja predlagal Janeza Janšo.

Matej Tonin in Borut Pahor koalicija Slovenija V primeru nejasnosti bo Pahor prednost dal Janši

 
Komentarjev 4
  • Eva_Halley 17:03 28.junij 2018.

    V bistvu sem približno 23-28 tisoč dolarjev vsak mesec za samostojna delovna mesta, ki jih delam doma. Za vsakogar, ki je pripravljen narediti enostavno samostojno delo za 2h-5h vsak dan iz vaše dnevne sobe in hkrati ustvarjati dragocen dohodek ... ...prikaži več Potem je ta delovna priložnost zaa vass ... Za več podrobnosti .... >>>>>>>> www.WebJob8.Com

  • izRODEk 13:13 28.junij 2018.

    Ne bo šel Šarec v koalicijo z Janšo ampak obratno. Gre se za uveljavitev VEČINSKEGA VOLILNEGA SISTEMA, po katerem bo Janša na prihodnjih predčasnih volitvah sam imel 46 glasov.

  • Avatar praufo
    praufo 13:09 28.junij 2018.

    sds naj še malo počaka, kakšne 3 mesece do predčasnih volitev, naj prepusti šarcu krmilo, da zgubi živce s sindikati in še kaj, potem pa nove volitve, ko bo še kakšen % več ... ja golobič bo pa medtem pesnil novo strategijo