Slovenija
1900 ogledov

V primeru nejasnosti bo Pahor prednost dal Janši

Matej Tonin in Borut Pahor
1/5
Anže Petkovšek Predsednik republike Borut Pahor je v Vili Podrožnik sprejel predsednika DZ Mateja Tonina, s katerim sta se dogovorila o sodelovanju.
Pahor bo pogovore s poslanskimi skupinami začel v ponedeljek, nekateri poslanci menijo, da je to prezgodaj.

"Če ne bo popolnoma jasno, kdo uživa poslansko večino, potem mora predsednik zavzeti stališče, komu vendarle v takih okoliščinah podeli mandat. Zdelo se mi je prav in pošteno, da ima v tem primeru prednost zmagovalec," je po današnjem sestanku s predsednikom parlamenta Matejem Toninom, dejal predsednik države Borut Pahor.

V primeru nejasnosti bo Pahor prednost dal Janši

Pahor bo prihodnji teden začel posvetovanja s predsedniki poslanskih skupin, na podlagi katerih bo državnemu zboru predlagal mandatarja za sestavo vlade. Kot pravi Pahor, bo v primeru nejasnosti, kdo ima dovolj podpore poslancev, Šarec ali Janša, prednost dal Janši. Kot je znano, sta se Janša in Pahor na srečanju po volitvah dogovorila, da bo Janša, če bo ugotovil, da v parlamentu nima zadostne večine, predlog mandata zavrnil.

Pahor, Janša Pri Pahorju Slovenija Janša: Če bo nekdo drug zbral večino podpisov, mandata ne bom sprejel

Janša lahko vrne mandat, a kaj to pomeni?

"Janša lahko začne postopek sestavljanja vlade in če ugotovi, da nima dovolj glasov, mandat vrne in tako prepreči, da bi v parlamentu prišlo do glasovanj," ugotovitve pravne službe DZ povzema Tonina. "Vprašanje, ki pa še ni razjasnjeno, pa je, ali je prvi krog s tem, ko ni bilo glasovanja, konzumiran. To pravno dilemo bomo razrešili prihodnji teden," pravi Tonin.

Državni zbor namreč predsednika vlade lahko voli v treh krogih in ugotovitev, ali je prvi krog, četudi ni prišlo do glasovanja, konzumiran, je pomembna predvsem zaradi zadnjega kroga, ko je za potrditev mandatarja potrebna le večina prisotnih poslancev.

V prvem krogu mandatarja v roku 30. dni od prve seje parlamenta predlaga predsednik države. Poslanci o predlaganem kandidatu glasujejo najhitreje dva dni in najkasneje sedem dni po vloženi kandidaturi.

Če kandidat ne dobi potrebne večine glasov, lahko predsednik republike po ponovnih posvetovanjih v štirinajstih dneh predloži drugega ali ponovno istega kandidata. Prav tako pa lahko predlagajo kandidate tudi poslanske skupine ali najmanj deset poslancev.

Če tudi v drugem krogu ni izvoljen noben kandidat, predsednik republike razpusti državni zbor in razpiše nove volitve, razen če državni zbor v oseminštiridesetih urah z večino opredeljenih glasov navzočih poslancev ne sklene izvesti ponovnih volitev predsednika vlade, kjer zadošča za izvolitev večina opredeljenih glasov navzočih poslancev.

Državni zbor Predsednik DZ Slovenija Levica: Preštevanje na sredini zgolj dimna zavesa za tihi dogovor z desnico

Poslanci: Pahor naj s pogovori še počaka

Kot je pojasnil Tonin, je doslej oblikovanih sedem poslanskih skupin, čakajo še na sestavo treh. V nekaterih poslanskih skupinah so predlagali, da Pahor pogovore začne kasneje, da jim ostane dovolj časa za posvetovanja. Pahor, ki želi, da bi vodje poslanskih skupin k njemu prišli s čim bolj jasno izoblikovanimi stališči, pa pravi, da bo v primeru, če poslanci v ponedeljek in torek še ne bodo odločeni, pogovore z vodji poslanskih skupin ponovil konec tedna.

Tonin, ki ni želel povedati, katere stranke so izrazile željo, da se pogovori pri Pahorju začnejo kasneje, pa poudarja:"Glede na to, da so se programski pogovori šele začeli, je sedemdnevni rok do glasovanja, ki začne teči po tem, ko predsednik predlaga mandatarja, kratek."

Komentarjev 16
  • Spark 12:23 28.junij 2018.

    [ V primeru nejasnosti bo Pahor prednost dal Janši ] Usrane ne bo dal prednost instituciji predsednika, da se v primeru nejasnosti odloči nove predčasne volitve.

  • letalec 12:08 28.junij 2018.

    Kaj ni jasno to forsiranje "velikega vodje" s Pahorjeve strani ; na ta način sedaj Pahor vrača uslugo. Tako je to v politiki

  • Papaja Popi 15:49 27.junij 2018.

    http://www.delo.si/sobotna-priloga/da-ne-bo-smeh-nasih-otrok-in-otrok-nasih-otrok-bolj-grenak-60608.html