Slovenija
6926 ogledov

Levica: Preštevanje na sredini zgolj dimna zavesa za tihi dogovor z desnico

Matej Tonin na prvi seji 8. Državnega zbora Republike Slovenije
1/14
Anže Petkovšek Prva redna seja DZ z nagovorom predsednika republike Boruta Pahorja, na kateri so imenovali mandatno-volilno komisijo DZ.
Predsednik NSi Matej Tonin je novi (začasni) predsednik državnega zbora, podprli ga niso le poslanci Levice. Dobil je 80 glasov podpore, devet jih je glasovalo proti. Ena glasovnica je bila neveljavna.

Še nekaj ur pred današnjo ustanovno sejo državnega zbora ni bilo povsem jasno, ali bodo stranke našle kandidata za predsednika državnega zbora, ki bo zbral absolutno večino. A okoli 10. ure, ko se je levosredinskim strankam pridružil na sestanku še Matej Tonin, je postalo jasno, da so vsi ostali kandidati, od Mira Cerarja do kandidatke LMŠ Jerce Korče, odpadli in bo prav predsednik NSi kandidat za začasnega predsednika državnega zbora.

Tonin je v prvem nagovoru povedal, da njegova izvolitev ne bo ovira koaliciji in se je, ko bo oblikovana vlada z mesta predsednika državnega zbora, pripravljen umakniti. Opozoril je na več izzivov, ki čakajo Slovenijo, in se zavzel za čimprejšnje oblikovanje odbora za zunanjo politiko in konstituiranje razvojne vlade. Tonin je končal s pozdravom: "Bog živi Slovenijo."

Prva redna seja DZ | Avtor: Anže Petkovšek Začetek prve seje novega sklica DZ z nagovorom predsednika republike Boruta Pahorja, na kateri so imenovali mandatno-volilno komisijo DZ. Anže Petkovšek
Šarec že vidi obrise koalicije

Prvopodpisani Marjan Šarec pod skupnim predlogom LMŠ, SMC, SD, SAB, Desus in NSi je pred tajnim glasovanjem v obrazložitvi predloga povedal, da so to že obrisi koalicije, ki si jo želijo. Sredinska koalicija, razvojna koalicija, koalicija, obrnjena v prihodnost in ne v preteklost. "Mislim, da je Matej Tonin predstavnik nove generacije politikov in ima pogled naprej," je navedel Šarec in dodal, da je 50 podpisanih predlagateljev prepričanih, da je njihov kompromisni predlog dober, zato je pozval poslance, naj ga podprejo.

Matej Tonin je bil sicer tudi edini kandidat za predsednika državnega zbora.

Matej Tonin na prvi seji 8. Državnega zbora Republike Slovenije | Avtor: Anže Petkovšek Prva redna seja DZ z nagovorom predsednika republike Boruta Pahorja, na kateri so imenovali mandatno-volilno komisijo DZ. Anže Petkovšek
NSi: Še nobene koalicije ni z današnjo izvolitvijo

A kljub temu da je Šarec že govoril o osnutkih nove koalicije, je z NSi slišati, da ni še nič odločeno. "Moja podpora magistru Mateju Toninu, še ni podpora novi koaliciji, kot je bilo rečeno. O koaliciji v NSi odločajo organi stranke," je navedla Ljudmila Novak, nekdanja predsednica NSi, in dodal, da si želi, da bi bila koalicija takšna, da bo izpolnjevala njihov program. "Če pa pomislim na to, kako je delovala zadnja koalicija, po tem sem skeptična, če lahko iste stranke v novem mandatu delujejo drugače," je povedala in dodala, da bi bilo v novi koaliciji še več strank. Podobno so povedali tudi preostali poslanci NSi, ki so napovedali podporo Toninu. "Od tu naprej se pogajamo o vsebinah in še nobene koalicije ni z današnjo izvolitvijo," je dejal Jožef Horvat, NSi.

V NSi sicer še vedno vodijo pogovore o morebintem vstopu v koalicijo z obema stranem. Tonina je povedal, da so z SDS že imeli vsebinske pogovore, med tem ko naj bi jih z LMŠ začeli v prihodnjih dneh. Pred morebitnim vstopom v "mavrično koalicijo" naj bi sicer Matej Tonin članom stranke NSi predlagal referendum.

Matjaž Han in Bojana Muršič na prvi seji 8. državnega zbora Republike Slovenije Slovenija Borut Pahor: V najboljšem primeru do vlade konec avgusta

Levica: Na delu so osebni interesi

V Levici so edini podporo Mateju Toninu zavrnili. Luka Mesec je povedal, da so bili pripravljeni podpreti sredinskega kandidata - neuradno dozdajšnjega predsednika državnega zbora Milana Brgleza iz SMC -, a jih je danes pričakala novica, da so se sredinske stranke dogovorile z desnico (NSi) in za predsednika državnega zbora predlagala Tonina. To po njegovem mnenju pušča vtis, da so prevladali osebni interesi in ni bilo mogoče zagotoviti 46 glasov za kandidata, ki ga je podpirala tudi Levica, ter da je bilo preštevanje na sredini le dimna zavesa za tihi dogovor z desnico. "Danes imamo tako namesto kandidata sredine s podporo levice pred seboj kandidata desnice, ki zagovarja amerikaniticijo zdravstva in še hitrejšo razprodajo državnega premoženja, ki bi enako kot v letih 2004-2008 znižala davke, da bi krizo zopet pričakali s prazno blagajno, ki pod vprašaj postavlja pravico do splava, ki zagovarja preživete neoliberalne koncepte evropske periferije, kamor nas bo takšna politika tudi postavila."

Mesec je pri tem še dodal, da njihova vrata sicer ostajajo odprta za sredino, če se odločijo postaviti osebne interese na stran in delati za blaginjo vseh in ne le peščice.

Prva redna seja DZ | Avtor: Anže Petkovšek Začetek prve seje novega sklica DZ z nagovorom predsednika republike Boruta Pahorja, na kateri so imenovali mandatno-volilno komisijo DZ. Anže Petkovšek
Matej T. Vatovec, Levica, je opozoril, da instituta začasnega predsednika državnega zbora sploh ne poznamo in dodal, da izvolitev predsednika državnega zbora po navadi že kaže na možnost morebitne koalicije. Enako kot Mesec je tudi on sredinske stranke pozval, da vrata še niso zaprta.

Poslanska skupina SDS svojega stališča ni predstavila, a je pred tem že predsednik SDS Janez Janša napovedal, da bodo Tonina podprli. V poslanski skupini SNS po besedah predsednika stranke Zmaga Jelinčiča menijo, da je Matej Tonin "dober, da zna narediti in da bo znal narediti". V ostalih strankah (SMC, SD, DeSUS, SAB), ki so se tudi podpisali pod usklajen predlog, so napovedali podporo in se predvsem zavzemali za čim hitrejše konstruktivno delo.

Janez Janša, Zvonko Černač in Jelka Godec na prvi seji 8. državnega zbora Republike Slovenije Slovenija Janez Janša: Zaenkrat rešujemo le zagato t. i. levice

Državni zbor je na današnji seji najprej odločal o potrditvi vseh poslanskih mandatov skupaj. Mandatno-volilna komisija, ki se je sestala med prekinitvijo ustanovne seje, je namreč DZ predlagala, naj potrdi vseh 90 poslanskih mandatov, saj nobeden od njih ni bil sporen. Pritožbe oziroma zahteve za razveljavitev volitev, ki so ju vložili predstavniki nekaterih neparlamentarnih strank, pa zaradi vsebinskih pomanjkljivosti ni obravnavala. S tem je osmi sklic državnega zbora tudi uradno ustanovljen, medtem ko je dosedanjemu prenehal mandat. (STA)

 

Komentarjev 15
  • Avatar čavez
    čavez 08:10 24.junij 2018.

    Če bi bila včeraj seja Mescevih zagotovo nebi bilo, so bili vsi na zborovanju pedrov in lezbik .

  • Avatar čavez
    čavez 21:51 23.junij 2018.

    Ljubljano so preplavili pedri in lezbike pa pederski žurnal ne dovoli komentarjev bi se buzaranti počutili ogrožene.

  • dragec 16:29 23.junij 2018.

    Manjka jim samo še vazelin