Slovenija
12100 ogledov

Novi začasni predsednik državnega zbora bo Matej Tonin

Zmago Jelinčič, Matej T. Vatovec, Marjan Šarec, Janez Janša, Dejan Židan, Matej Tonin in Alenka Bratušek Anže Petkovšek
Tik pred ustanovno sejo so predsedniki strank še vedno sestankovali in iskali skupnega kandidata in na koncu le našli začasnega predsednika državnega zbora. Prvaku NSi so podporo napovedali vsi, razen Levica.

Za predsednika državnega zbora bodo levosredinske stranke, kot so nam to potrdili v LMŠ, predlagale predsednika NSi Mateja Tonina.

Stranke SMC, SD, SAB in Desus so se pod vodstvom LMŠ včeraj uskladile, da bodo na seji imenovali začasnega predsednika. Stranke pa so nato včerajšnji pogovor o predsedniku državnega zbora, ko je bilo po besedah Marjana Šarca v naboru še več kandidatov, nadaljevale danes tik pred konstitutivno sejo. Predstavniki Levice in NSi na včerajšnji sestanek niso bili vabljeni, se je pa peterici danes pridružil Tonin.

Predsednik LMŠ Šarec je pred sejo nato še povedal, da je ime usklajeno in navedel, da so to že zametki potencialne koalicije, a je do tam še dolga pot. "Usklajeni smo, da je to začasni predsednik," je še poudaril in nadaljeval, da so se za to rešitev odločili, da takšno rešitev, ker meni, da za demokracijo in splošno poimenovanje politike ne bi bilo dobro, da se prav dolgo ukvarjajo s tem in da pokažejo, da je možno sodelovanje.

Na vprašanje, ali je možno, da se Matej Tonin ne bi želel umakniti z začasnega mesta, ki kot tako nikjer ni definirano, je Šarec odgovoril: "Tudi strela lahko danes udari v državni zbor, vse je možno na tem svetu"

Sejo, ki se je začela ob 11. uri, v začetku vodi najstarejši poslanec Peter Jožef Česnik (SAB). Po slovenski himni sta poslance nagovorila dosedanji predsednik državnega zbora Milan Brglez in predsednik republike Borut Pahor. Prva točka dnevnega reda je oblikovanje mandatno-volilne komisije oziroma imenovanje njenega predsednika in podpredsednika. Poslanci so nato potrdili poslanske mandate, sledi glasovanje za predsednika državnega zbora. Za izvolitev predsednika državnega zbora je potrebna absolutna večina.

Prva redna seja DZ | Avtor: Anže Petkovšek Začetek prve seje novega sklica DZ z nagovorom predsednika republike Boruta Pahorja, na kateri so imenovali mandatno-volilno komisijo DZ. Anže Petkovšek
Prvaku NSi podporo napovedali vsi, razen Levica

Tonin pred sejo izjave za medije ni dal. Med premorom pa je vendarle stopil pred novinarje in povedal, da so mu ustno podporo napovedali v vseh parlamentarnih strankah, razen Levice. "Zavedam se, da je moja naloga začasna. Jaz bom predvsem poskrbel, da bodo postopki konstituiranja tekli hitro in čim bolj učinkovito," je navedel Tonin in dodal, da si bo prizadeval, da bodo do nove vlade prišli čim prej. Na vprašanja, do kakšne vlade, ni odgovarjal.

Pred tem je poslanec NSi Jernej Vrtovec pojasnil, da želijo v stranki s kandidaturo Mateja Tonina za predsednika državnega zbora presekati gordijski vozel, nastal po volitvah: "Včasih je treba preseči delitve, zlasti ideološke, in pogledati, kaj je dobro za ljudi in državo."

Sodelovanje NSi v vladni koaliciji pa je po besedah Vrtovca odvisno od dogovorov in vsebine koalicijske pogodbe.

Janez Janša | Avtor: Anže Petkovšek Janez Janša Anže Petkovšek
Janša: Podprli bi kateregakoli kandidata kot predsednika ali kot pravijo začasnega predsednika

Pred nadaljevanjem seje državnega zbora je Janez Janša potrdil, da bodo Tonina podprli in dodal, da so v SDS danes pripravljeni podpreti kateregakoli kandidata kot predsednika ali kot pravijo začasnega predsednika, saj so po njegovih besedah pred Slovenijo resni problemi, ki se kopičijo: "Konstituiranje državnega zbora je predpogoj, da se ti problemi začnejo reševati"

Na vprašanja, o pogovorih z ostalimi strankami, je Janša povedal, da je proces sestavljanje vlade relativno počasen in da je treba iti po vrsti. Koalicijsko pogodbo imajo sicer po njegovih besedah pripravljeno in jo bodo strankam poslali, če bomo dobili mandat.

Janez Janša, Zvonko Černač in Jelka Godec na prvi seji 8. državnega zbora Republike Slovenije Slovenija Janez Janša: Zaenkrat rešujemo le zagato t. i. levice

Dejan Židan, Bojana Murišč in Meira Hot na prvi seji 8. državnega zbora Republike Slovenije | Avtor: Anže Petkovšek Začetek prve seje novega sklica DZ z nagovorom predsednika republike Boruta Pahorja, na kateri so imenovali mandatno-volilno komisijo DZ. Anže Petkovšek
"Matej Tonin edini, ki lahko zbere več kot 46 glasov"

Predsednik vlade v odstopu Miro Cerar, ki je bil tudi sam med možnimi kandidati za predsednika državnega zbora, je pred sejo izpostavil, da SMC ni želela zapletati situacije in si želi narediti prvi korak k oblikovaju koalicije. Zagotovil je, da bodo tudi v prihodnje konstruktivni.

Vodja poslanske skupine Desus Franc Jurša pa je ob prihodu navedel, da sta s Toninom že nekaj časa sopotnika v državnem zboru in ima o njem pozitivno mnenje: "Kljub temu da je mlad politik, mislim, da bo znal voditi državni zbor v tem času, ki mu je namenjen. Mu je pa namenjeno obdobje začasnosti."

"Moje izkušnje kažejo, da je Matej Tonin edini, ki je lahko zbral več kot 46 glasov," je ob robu seje povedal Matjaž Han, vodja poslanske skupine SD, in izpostavil, da skupaj ugotavljajo, da nobena stranka nima prvilegija, da bi s v svojimi pogledi zaustavljala začetek reševanja nekih problemov: "V tej državi ne moremo imeti čisto leve ali čisto desne koalicije, potrebni so kompromisi. Prvi korak je konstitutivna seja in drugi korak je izvolitev predsednika državnega zbora."

Šele nato pa se bo besedah Hana lahko začnejo pogovori, o tem kakšno vlado želimo in usklajevanje programov.

Komentarjev 8
  • jezero 15:52 22.junij 2018.

    Nedavne volitve so pokazale marsikaj, postalo je zelo očitno tisto, o čemer se v javnem prostoru niti ne razpravlja. Gre za to, da je desnica postala izjemno omejena tvorba brez prave vsebine, nasičena z dolgoprstimi , za vodenje države pa ...prikaži veča skrajno škodljivimi kadri.

  • Avatar čavez
    čavez 13:30 22.junij 2018.

    Pet pred dvanajsto je tudi država Slovenija s temi levičarskimi nesposobnimi luzerji.

  • Tupamaros 11:40 22.junij 2018.

    Nedavne volitve so pokazale marsikaj, postalo je zelo očitno tisto, o čemer se v javnem prostoru niti ne razpravlja. Gre za to, da je levica postala izjemno nestabilna tvorba brez prave vsebine, nasičena z amaterji in nekompetentnimi kadri.Združena s svojim antijanšizmom.