Slovenija
7790 ogledov

Kam odhaja 54 poslancev, ki od petka nimajo več poslanske službe

državni zbor
1/2
Anže Petkovšek
V petek se bo iz poslanskih klopi poslovilo 54 poslancev, ki na nedavnih državnozborskih volitvah v DZ niso bili ponovno izvoljeni oziroma se za ponovni mandat sploh niso potegovali.

Njihova nadaljnja pot bo različna: kar precej se jih bo upokojilo, nekateri se bodo vrnili v stare službe, drugi pa bodo zaprosili za nadomestilo plače.

Mandat aktualnemu sklicu DZ namreč poteče z ustanovno sejo nove sestave, ko je potrjena vsaj polovica mandatov novoizvoljenih poslancev. Med njimi je 36 takšnih, ki so funkcijo opravljali že v minulem mandatu, 54 pa se jih bo iz poslanskih klopi poslovilo.

Simona Kustec Lipicer | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Največ teh, kar 30, jih prihaja iz poslanske skupine SMC, doslej največje poslanske skupine, ki pa se je po volitvah precej skrčila in bo imela namesto dosedanjih 34 le še deset poslancev. Iz DZ se bo denimo poslovila dosedanja vodja poslanske skupine Simona Kustec Lipicer, ki pa na volitvah sploh ni kandidirala, saj se namerava vrniti v predavateljske vode.

Med vidnejšimi poslanci SMC se iz DZ poslavlja tudi Jani Möderndorfer, ki pa ima še vedno možnost vrnitve v parlament kot nadomestni poslanec, če bi predsednik stranke Miro Cerar zasedel kakšno od ministrskih mest. Zato bo, kot je povedal za STA, počakal na razplet pogovorov o prihodnji koaliciji, vmes pa zaprosil za nadomestilo plače. Enako bo storil Kamal Izidor Shaker, ki še ne ve, kaj bo v prihodnje počel.

Nekateri dosedanji poslanci SMC pa se bodo vrnili v prejšnje službe. Mitja Horvat se kot visokošolski učitelj vrača na ljubljansko pravno fakulteto, igralec Saša Tabaković pa v ljubljansko Dramo.

Vinko Gorenak | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Iz SDS, ki bo v tem mandatu največja poslanska skupina s 25 poslanci, sta iz DZ izpadla dva poslanca, ostali pa so bili na funkcijo znova izvoljeni. Vinko Gorenak se bo upokojil in se posvetil pisanju knjig, Ljubo Žnidar pa bo zaenkrat zaprosil za nadomestilo, medtem ko načrtov za naprej trenutno še ne želi razkrivati.

Poslanska skupina DeSUS je na tokratnih volitvah izgubila šest poslanskih mest, ponovno pa sta bila izvoljena le dva dosedanja poslanca, Franc Jurša in Ivan Hršak. To pomeni, da se bo iz poslanskih klopi poslovilo devet poslancev, v stranki pa so pojasnili, da vsi še ne vedo, kako bodo nadaljevali pot.

Kar nekaj se jih bo sicer upokojilo: Marjana Kotnik Poropat, Marinka Levičar, Primož Hainz, Marija Antonija Kovačič in Benedikt Kopmajer. Julijana Bizjak Mlakar se vrača na staro delovno mesto pooblaščene aktuarke na agenciji za zavarovalni nadzor.

Iz vrst poslanske skupine SD, ki je v primerjavi s preteklim mandatom podvojila število poslanskih mest na deset, pa se poslavljata dva poslanca. Marija Bačič, ki za ponovno izvolitev ni kandidirala, se bo vrnila v upokojenski staž, Jan Škoberne pa se bo glede nadaljnje karierne poti še odločil, so pojasnili v stranki.

Alenka Bratušek | Avtor: Saša Despot Saša Despot

Med nepovezanimi poslanci je iz parlamenta izpadla Alenka Bratušek, ki bo odslej poklicno opravljala funkcijo predsednice Stranke Alenke Bratušek. To stranko je v DZ zastopala tudi Mirjam Bon Klanjšček, ki odhaja v pokoj.

Iz DZ se je moral posloviti tudi Bojan Dobovšek, ki se bo vrnil k raziskovalno-znanstvenemu delu na Fakulteti za varnostne vede mariborske univerze, za nadomestilo pa ne bo zaprosil. Stranka Dobra država, ki jo vodi, se medtem že intenzivno pripravlja na jesenske lokalne volitve.

Bo pa za nadomestilo za nekaj mesecev verjetno zaprosil Andrej Čuš, s svojo stranko Andrej Čuš in Zeleni Slovenije pa se bo prav tako posvetil pripravam na lokalne volitve.

Nepovezana poslanca Matjaž Hanžek in Zvonko Lah pa se bosta po zaključku mandata upokojila.

Roberto Batelli | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Iz poslanskih klopi se poslavljata tudi dolgoletna poslanca narodnih skupnosti Roberto Battelli in Laszlo Göncz. Prvi se bo upokojil, drugemu pa se jeseni odpira možnost dela v znanstveno-raziskovalni dejavnosti. V vmesnem času bo, kot je potrdil za STA, zaprosil za nadomestilo plače.

Nobenega od dosedanjih poslancev pa niso izgubili v Levici in NSi. Obe poslanski skupini sta se po nedavnih volitvah okrepili, v DZ pa so bili ponovno izvoljeni vsi dosedanji poslanci.

Pol leta nadomestila, lahko pa tudi celo leto

Po prenehanju mandata imajo nekdanji poslanci pravico do nadomestila v višini 80 odstotkov zadnje plače, in sicer največ pol leta. To velja za poslance, ki po prenehanju mandata iz objektivnih razlogov ne morejo nadaljevati prejšnjega dela ali dobiti druge ustrezne zaposlitve.

Izjemoma lahko nekdanji poslanci nadomestilo plače prejemajo dlje kot pol leta. Pravica se jim lahko podaljša še za največ šest mesecev, če v tem času izpolnijo pogoje za upokojitev. Prav tako lahko nadomestilo dlje časa prejemajo poslanci, ki so funkcijo opravljali več mandatov zapored, in sicer tri mesece za vsak mandat, a ne več kot pol leta skupaj. Poslanci, ki so funkcijo opravljali manj kot pol leta, pa pravice do nadomestila nimajo. Po koncu prejšnjega mandata leta 2014 je nadomestilo prejemalo 34 poslancev.

državni zbor | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Komentarjev 9
 • Silva Drevensek 23:04 20.junij 2018.

  ko sem bila jaz na borzi sem dobila samo prve tri mesece 80 procentov,potem pa 60 ne vem zakaj nismo vsi enaki,pa še tak velike plače tudi nisem imela,zaslužli bi si samo 30 procentov in to samo tri mesece potem pa adijo

 • Avatar čavez
  čavez 15:29 20.junij 2018.

  Izčrpaval bodo davkoplačevalski denar do groba, lenuhi nikoli niso znali kaj drugega delat.

 • vrhi 15:18 20.junij 2018.

  Gorenak se bo posvetil pisanju knjig, a je to šala? Prav smili se mi tisti, ki bo popravljal napake za njim. Preberite si malo njegov blog, kot da bi ga pisal prvošolček.

Sorodne novice