Slovenija
2647 ogledov

Prvaki enoti v tožbi zoper Hrvaško, izjema Jelinčič

sestanek predsednikov strank
1/7
Anže Petkovšek Sestanek s predsedniki parlamentarnih strank o nadaljnem postopku glede tožbe proti Hrvaški pred Sodiščem EU zaradi kršitve prava EU zaradi zavračanja arbitražne razsodbe o meji med državama.
Vlada bo vložila tožbo proti Hrvaški šele po obravnavi pred novim odborom za zunanjo politiko.

Predsednik stranke v odstopu Miro Cerar je po dvournem sestanku političnega vrha povedal, da vse stranke strinjajo, da je tožbo zoper Hrvaško potrebno vložiti. Postopek pa bodo nadaljevali po konstituiranju novega sklica državnega zbora in odbora za zunanjo politiko, saj so se po njegovih besedah zavezali, da se pred vložitvijo tožbe zoper Hrvaško zaradi njenega kršenja prava EU posvetujejo tudi z odborom.

Na samo vsebino tožbe, ki so pripravili na zunanjem ministrstvu, prvaki strank naj ne bi imeli pripomb.

Predsedniki strank oziroma predstavniki po sestanku niso dajali izjav, z izjemo Zmaga Jelinčiča, ki je sestanek zapustil predčasno in novinarjev od odhodu povedal, da mu je Cerar zagrozil, da naj pazi, kaj govori. Na to se je Cerar odzval z nasmehom in dodal, da mu seveda ni grozil. Stališča prvaka SNS, ki se ponovno vrača v parlament, sicer izrazito odstopajo od preostalih, saj meni, da je odločitev arbitražnega tribunala neveljavna, ker vse temelji na napačno ugotovljenem dejanskem stanju.

Na sestanku, ki ga je sklical predsednik vlade v odstopu Miro Cerar, so prišli predsedniki SDS Janez Janša, LMŠ Marjan Šarec, SD Dejan Židan, NSi Matej Tonin, DeSUS Karl Erjavec, SNS Zmago Jelinčič ter predsednica SAB Alenka Bratušek in Matej T. Vatovec iz Levice. Prisotna pa sta bila tudi vodja projektne enote za meje na zunanjem ministrstvu Marko Vrevc in državni sekretar v kabinetu premiera Erik Kopač, ki je pristojen za nacionalno varnost.

Pred samim sestankom je stališče predsednika vlade v odstopu, da s vložitvijo tožbe pohiti, podpiral nekdanji koalicijski trojček - SMC, SD in Desus. Stranki LMŠ in SAB se nista opredeljevali do vprašanja, ali naj tožbo vloži stara ali nova vlada. V SDS so izpostavljali, da tožba zoper Hrvaško v tem trenutku ni niti edino niti najpomembnejše odprto vprašanje in pri tem izpostavili, da bi si želeli uvrstiti še o zadnjih informacijah glede stališča Evropske komisije do prodaje NLB.

Tudi v NSi so izrazili mnenje, da niso naklonjeni hitenju.

Napovedano hitenje, vlada je sprva nameravala sklep sprejeti že jutri, je zmotilo tudi Jožefa Horvata, poslanca NSi in do petka še predsednika odbora za zunanje zadeve, ki je zapisal, da predsednika v odhodu Mira Cerarja opozarja na sklep odbora z 9. marca, ki je izrazil pričakovanja, da vlada nadaljuje postopke proti Hrvaški, a da odbor o tem tudi redno obvešča. "Boste sklep ignorirali? Zakaj naglica in naivnost? OZP polnomočno deluje do 22. junija 2018. Gre vendarle za pravno - politično vprašanje," je na Twitterju opozoril Horvat.

O temah, ki jih je predlagala SDS, npr. NLB in migracije, naj bi predsedniki strank spregovorili prihodnji teden, predvidoma v torek. Predsednik vlade v odstopu Miro Cerar naj bi ostale takrat seznanil še z zadnjimi informacijami, saj se bo v nedeljo v Bruslju udeležil vrha o migracijah in azilu, ki ga je sklical predsednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker.

Komentarjev 6
  • Avatar AtaAufbiks
    AtaAufbiks 14:28 21.junij 2018.

    Zmago Jelinčić - Balerina je po rodu Ustaš, zato se ne čudim, če nasprotuje tožbi proti Hrvaški.

  • forex 14:04 21.junij 2018.

    Ali si kdo predstavlja naslov članka, če bi bil na mestu g. Cerarja Janez Janša????

  • Pepe007 08:53 21.junij 2018.

    Priložnost izgubljena, ne vrne se nobena. Slovenija in slovenska politika je imela priložnost 2009. Kaj bi sedaj točno radi?