Slovenija
772 ogledov

Evropska komisija molči, Slovenija bo morala v tožbo sama

Kaos na morju na vaji za Slovenian Grand prix 3rd september 2006
Evropska komisija se pričakovano ne bo odzvala. Slovenija gre v tožbo lahko zdaj sama.

Trimesečni rok, v katerem bi se lahko Evropska komisija odzvala na slovensko sprožitev postopka, se je iztekel in glavni govorec komisije Margaritis Schinas je potrdil, da se tudi danes Bruselj ne bo odzval. Evropska komisija se je, kot je izpostavil danes Schinas, le v polovici od osmih primerov odzvala in izdala mnenje. "Ohranjamo pozicijo, da morata državi sami poiskati rešitev," je ponovil in navedel, da je Evropska komisija pripravljena posredovati. Državi je pozval k "prijateljski rešitvi", a sta zanjo odgovorni članici sami.

Margaritis Schinas in Jean-Claude Juncker | Avtor: EPA-EFE/OLIVIER HOSLET EPA-EFE/OLIVIER HOSLET
V Bruslju danes niso želeli komentirati tudi neuradnih informacij pravna služba komisije deloma pritrjuje slovenskim stališčem o kršitvah. V tem primeru bi lahko Evropski komisiji očitali, da je s političnimi stališči povozila pravne argumente. Ni skrivnost tudi, da predsednika Evropske komisije Jean-Clauda Junckerja in hrvaškega premier Andreja Plenkovića združuje čalanstvo iste evropske politične družine - Evropske ljudske stranke (EPP).

Molk Bruslja sicer v ničemer ne preprečuje možnosti, da država sama predloži zadevo Sodišču Evropske unije. Pogodba o delovanju Evropske unije namreč določa, da če komisija v treh mesecih po datumu vložitve zadeve ne poda svojega mnenja, to ni ovira, da zadeva ne bi bila predložena Sodišču EU.

Slovenija na sodišče vsaj v teoriji lahko že jutri ...

Tožbo zoper Hrvaško pred Sodiščem EU v Luxembourgu bi lahko Slovenija vsaj v teoriji vložila že jutri. Vsebina tožbe zoper Hrvaško sicer še ni uradno znana. A v pismu, ki ga je Slovenija poslala v Bruselj, naj bi Hrvaški očitali konkretne kršitve prava unije zaradi hrvaškega zavračanja arbitražne sodbe, na primer kršitve načel pravne države, onemogočanje izvajanja prava unije Sloveniji ter kršitve schengenskih in skupnih ribiških pravil.

arbitraža | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Odhajajoča vlada Mira Cerarja je na svoji zadnji redni seji tik pred odstopom Cerarja sprejela zavezo, da vlada v imenu Slovenije vloži tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem EU, če tega ne bo storila komisija in če bo Hrvaška še naprej zavračala implementacijo odločbe.

Navkljub zavezi pa je pričakovati, da se bo vlada v odstopu o nadaljnjih korakih posvetovala z novoizvoljenimi strankami.

Premier v odstopu se bo predvidoma na odločitev Bruslja odzval še danes.

 
Komentarjev 13
  • Pepe007 07:32 19.junij 2018.

    EU nam pravi, da so bili naši politiki (predvsem en) leta 2009 leni, ker so svoje delo dali neki arbitraži. Ampak za nagrado smo ga dvakrat izvolili za predsednika. Pred vstopom Hrvaške v EU se je bilo to potrebno dokončno ...prikaži več zmeniti. Nam se ni nikamor mudilo (no mogoče komu na kake predvolilne aktivnosti za naslednje volitve).

  • Avatar praufo
    praufo 18:19 18.junij 2018.

    zakaj bi se ukvarjali s tožbo, če se lahko prehod na meji "umetno" počasni, pač pregledi šengen itd. kolone naj bodo dolge ene 10 ur, potem naj pa hrvatarji kakšno rečejo, če pa ne naj se pa še upočasni ... ...prikaži več uslužbenci imajo dovolj časa, pa še plačani so za svoje delo-nedelo

  • modrivall 15:23 18.junij 2018.

    In mi še kr vstrajamo v tej ursrani Evropi!!!!??? za koji k..... me zanima??!!!! In ja, bližajo se dopusti in dosledno se naj uvaja Schengen!!!! Vsaki avto pregledat pa če tudi bodo kolone do Dunaja!!!!!!!! In bog nedaj hrvate prej ...prikaži večte prej spustit v schengen dokler nebo za vselej rešeno vprašanje meje!!!!!!!!!!!! AMEN!