Slovenija
2303 ogledov

Kaj bo storil Bruselj? Slovenija v tožbo sama?

Andrej Plenković Jean Claude Juncker Epa
Danes se izteče še zadnji rok, ko lahko Evropska komisija poda mnenje. Če ga ne bo, lahko Slovenija vloži tožbo ...

Po ustni obravnavi obravnavi v Bruslju, kjer sta Slovenija in Hrvaška vnovič razlagali svoje videnje arbitražne razsodbe glede meje, obe državi še zadnji dan čakata na morebiten odziv Evropske komisije glede slovenskih očitkov Hrvaški, da krši pravo EU. Rok za podajo mnenja se namreč izteče danes, 18. junija, ker je bila 16. junij, ko se je trimesečni rok dejansko iztekel, sobota.

Slovenija trdi, da hrvaško nespoštovanje arbitražne sodbe vodi v konkretne kršitve prava EU in je zato 16. marca sprožila 259. člen pogodbe EU, na podlagi katerega lahko članica unije toži drugo članico na Sodišču EU zaradi kršenja evropskega prava. Če se Evropska komisija izreče negativno ali če se sploh ne izreče, to ne preprečuje možnosti, da država sama predloži zadevo Sodišču Evropske unije.

evropska komisija | Avtor: Shutterstock Shutterstock
Bodo odločile politične vezi?

Hrvaška za razliko od Slovenije, ki zagovarja mnenje, da gre za kršitev prva EU, poudarja, da gre za dvostransko vprašanje in ne kršitve prava EU. Glede na neuradne informacije STA bi pri odločanju o odzivu imela vpliv tudi politična pripadnost. Pravna služba komisije namreč pritrjuje slovenskim stališčem, a politični vrh komisije izpostavlja, da gre za dvostransko vprašanje. Predsednik Evropske komisije Jean-Claud Juncker in hrvaški premier Andrej Plenković sta sicer člana iste evropske politične družine - Evropske ljudske stranke (EPP).

arbitraža | Avtor: Saša Despot Saša Despot
Zaveza o tožbi že padla

Vsebina pisma oziroma tožbe zoper Hrvaško, ki bi jo vsaj v teoriji lahko Slovenija vložila že jutri, še ni uradno znana. Zunanji minister v odstopu Karl Erjavec je izpostavlja, da ne želijo predčasno razkriti slovenskih adutov. A neuradno naj bi Slovenija Hrvaški v pismu, ki ga je poslala v Bruselj, očitala konkretne kršitve prava unije zaradi hrvaškega zavračanja arbitražne sodbe, na primer kršitve načel pravne države, onemogočanje izvajanja prava unije Sloveniji ter kršitve schengenskih in skupnih ribiških pravil.

V primeru, da Evropska komisija ne bo ukrepala, bo Slovenija skoraj zagotovo sprožila tožbo. Odhajajoča vlada Mira Cerarja je na svoji zadnji redni seji tik pred odstopom Cerarja sprejela zavezo, da vlada v imenu Slovenije vloži tožbo proti Hrvaški pred Sodiščem EU, če tega ne bo storila komisija in če bo Hrvaška še naprej zavračala implementacijo odločbe. Navkljub zavezi pa je pričakovati, da se bo vlada v odstopu o nadaljnjih korakih posvetovala z novoizvoljenimi strankami.

Kako se je zapletala in odpletalo od razglasitve arbitražne odločitve pred enim letom si lahko pogledate v spodnji kronologiji, ki jo je izbral Mihael Šuštaršič, STA.

Komentarjev 7
  • albert48 08:05 18.junij 2018.

    obmejne vasice ste prepustili ivekom a bodete se za 2 konzervi sardin ki jih nikoli ne bomo dobili ravno tako ne 2 lavorja morja ljudi ste pa prodali

  • maresem 06:57 18.junij 2018.

    Kaj ste pa pričakovali od tiste pokvekane pederčine od Junkerja. Še bolj nesposoben od Strojanove Elke - pokojne. Ona se je dobro znajdla v življenju in poskrbela za svoje potomce.