Slovenija
2256 ogledov

Hrvaški odziv: Evropska komisija je ravnala prav!

Andrej Plenković Jean Claude Juncker Epa
Hrvaški predsednik vlade izpostavlja, da je Evropska komisija ravnala prav in da bodo prihodnji slovenski vladi znova predlagali rešitev za spor o meji.

Hrvaški politični vrh je bil včeraj z odzivi na molk Bruslja po sprožitvi 259. člena pogodbe o delovanju Evropske unije skop. Danes pa je hrvaški premier Andrej Plenković pozdravil odločitev Evropske komisije: "Nevmešavanje v ta spor je bilo najboljše, kar je lahko storila."  Odločitev Evropske komisije, ki se ni oprla na mnenje pravne službe, ki je neuradno pritrjevalo slovenskim argumentom, pa je po Plenkovićevih besedah sprejeta zahvaljujoč intenzivnemu dialogu in kakovostnemu nastopu hrvaških strokovnjakov na obravnavi v Bruslju prejšnji mesec.

Hrvaški premier je še navedel, da si želijo urediti spor o meji "s sosednjo in prijateljsko Slovenijo" in naj bi zato "našim prijateljem v Sloveniji" še enkrat ponudili rešitev spora na način, ki bo potem sprejemljiv v hrvaškem saboru in državnem zboru. Pravosodna pot, ki jo bo ubrala Slovenija, pa se mu ne zdi dobra za partnerje in zaveznike v Evropski uniji in zvezi Nato ter dve prijateljski državi.

Slovenija v tožbo sama ....

Slovenski politični vrh s predsednikom vlade v odstopu Mirom Cerarjem je odločitev Evropske komisije, da ne zavzame stališča, označil za politično in napovedal, da bo Slovenija tožbo na Sodišče EU vložila sama.

Predvidoma v sredo popoldan se bo Cerar o tožbi posvetoval z voditelji parlamentarnih strank, vlada pa naj bi potem že v četrtek sprejela odločitev, da se tožba pošlje na Sodišče EU v Luxembourgu.

Tožba naj bi bila že pripravljena in naj bi jo po prevodu vložili na Sodišču EU sredi julija.

Miro Cerar Slovenija Miro Cerar: Molk Evropske komisije me zelo skrbi
Komentarjev 13
  • jakec1575 14:49 20.junij 2018.

    Gremo na sodisce. Nimamo kaj izgubiti. še vedno, ce izgubimo na sodiscu, nam ostane bilaterala, ki se ne bo zgodila se vsaj 30 let., ker hrvatom odgovarjajo neurejene meje, zaradi drugih neurejenih mej. Če pa zmagamo na sodiscu, bo moral ...prikaži več patui luksemburski alkoholik ppopustiti, ker sicer bo ogrozena pravna ureditev EU. Ker če EU ne spostuje lastnih zavez, je brezveze da obstaja.

  • munja 13:22 20.junij 2018.

    Ne razumem, zakaj dvostranski pogovori. Ali ni arbitražno sodišče tisto, ki je s sodbo dokončno postavilo mejo?

  • Lavdan 07:11 20.junij 2018.

    Sodba je že pripravljena. Od kdaj vlagate sodbo. BE preberi kar nakravžljaš. Sicer pa Hrvatje ne bodo odstopili od pol zaliva.