Slovenija
875 ogledov

Borut Pahor: V najboljšem primeru do vlade konec avgusta

Prva redna seja DZ
1/12
Anže Petkovšek Začetek prve seje novega sklica DZ z nagovorom predsednika republike Boruta Pahorja, na kateri so imenovali mandatno-volilno komisijo DZ.
V samem uvodu prve seje državnega zbora je poslance nagovoril tudi predsednik republike Borut Pahor, ki je napovedal, da ne bo po nepotrebnem odlašal s predlogom kandidata za predsednika vlade, ampak bo o njem državni zbor seznanil takoj, ko bo mogoče.

Predsednik republike Borut Pahor je v nagovoru poslancem dejal, da bodo "varnost naše države, blaginja njenih ljudi ter ugled Slovenije v svetu zelo odvisni od naše sposobnosti in pripravljenosti za sodelovanje" in nadaljeval, da so, vključno z njimi, izvoljeni od ljudi, ki imajo različne poglede na vse stvari: "Mi imamo med seboj različne poglede. Nihče nas nima pravice prisiliti, da se odrečemo svojemu mnenju. Vendar pa imamo neko državniško poklicanost, da te razlike spoštujemo in usklajujemo. V tem smislu je naše sodelovanje elementarnega pomena za okrepitev zaupanja v demokracijo, državo in politiko."

Zmago Jelinčič, Matej T. Vatovec, Marjan Šarec, Janez Janša, Dejan Židan, Matej Tonin in Alenka Bratušek Slovenija Novi začasni predsednik državnega zbora bo Matej Tonin

Opozoril je, da v letošnjem letu čaka njega in državni zbor nekaj skupnih nalog. Prva je oblikovanje nove vlade. Najpozneje v 30 dneh po konstituiranju državnega zbora mora kor predsednik republike predlagati kandidata za predsednika vlade. "A s predlogom ne bo po nepotrebnem odlašal, pač pa bo državni zbor o tem seznanil takoj, ko bom odločitev sprejel," je navedel Pahor in navedel, da bo vse imenovane predsednike vodji povabil na pogovor in preveril, ali v državnem zboru obstaja dovolj načelne podpore, da poveri mandat prvaku največje parlamentarne stranke Janezu Janši.

Janez Janša, Zvonko Černač in Jelka Godec na prvi seji 8. državnega zbora Republike Slovenije | Avtor: Anže Petkovšek Začetek prve seje novega sklica DZ z nagovorom predsednika republike Boruta Pahorja, na kateri so imenovali mandatno-volilno komisijo DZ. Anže Petkovšek
Pahor pričakuje, da bi se to lahko zgodilo konec tega meseca ali v prvem tednu naslednjega meseca.

Če bo imel Janez Janša dovolj podpore, bo v začetku julija podpisal predlog njegove kandidature za mandatarja in ga uradno poslal v državni zbor. Če pa bo ugotovil, da potrebno parlamentarno večino uživa kdo drug, bi Janšo znova povabil na razgovor, saj ga je ta že obvestil, da v tem primeru mandata ne bi sprejel.

V najboljšem primeru bi po predvidevanjih predsednika republike lahko vlado s polnimi pooblastili dobili konec avgusta, kar pomeni, da bo med dvema vladama s polnimi pooblastili preteklo pol leta. V tem času so se po Pahorjevih navedbah nakopičila vprašanja, ki čakajo na rešitve. "Zato je jasno, da bi bila čimprejšnja izvolitev nove vlade za Slovenijo koristna in spodbudna."

Prva redna seja DZ | Avtor: Anže Petkovšek Začetek prve seje novega sklica DZ z nagovorom predsednika republike Boruta Pahorja, na kateri so imenovali mandatno-volilno komisijo DZ. Anže Petkovšek
Vse prisotne je Pahor opomnil o imenovanjih, ki bi se bodo moral zgoditi v kratkem in pri tem navedel, da so se s prejšnjo sestavo državnega zbora odločili, da je pametno prepustiti izvolitev novega guvernerja Banke Slovenije novemu sklicu. Javni razpis za prijavo kandidatk in kandidatov za ta položaj se bo iztekel 20. avgusta letos. Sredi decembra se bo iztekel tudi mandat predsednici ustavnega sodišča Jadranki Sovdat. Predvidoma še letos bo državni zbor obvestil o kandidatih za dve mesti kandidatov za sodnika na splošnem sodišču EU v Luksemburgu. Slovenija mora sočasno z imenovanjem sodnika, ki se mu mandat izteče avgusta prihodnje leto, imenovati še enega, to je skupno dva, je navedel in dodal, da si želi, da bi z državnim zborom tudi v prihodnje pravočasno in uspešno sprejemali pomembne kadrovske odločitve.

DZ je že oblikoval in imenoval mandatno-volilno komisijo, ki jo bo vodil poslanec SDS Jože Tanko, podpredsednica pa je Tina Heferle (LMŠ). Komisija se bo sestala ob 12. uri in bo pregledala poročilo o izidu volitev, potrdila o izvolitvi poslancev in pritožbe kandidatov ali predstavnikov list. Za zdaj sta vloženi zahteva za razveljavitev volitev kandidata z liste Za zdravo družbo Jožefa Jarha in pritožba nekaterih predstavnikov ZL-DSD, Sloge in Liste novinarja Bojana Požarja.

Predvideno je, da se ustanovna seja nadaljuje ob 14. uri. (STA)

Dosedanji predsednik državnega zbora Milan Brglez se je zahvalil vsem za opravljeno delo. "V želji, da bi spoštovanje in samoomejevanje vodilo do sodelovanja, vam želim in nam želim vse dobro v tem sklicu," je navedel Brglez.

Komentarjev 2
  • Avatar čavez
    čavez 12:59 22.junij 2018.

    In kdo bo vladal nesposobni levaki ki samo podaljšujejo agonijo Slovenije.