Slovenija
6477 ogledov

Poslancem za potne stroške toliko, kot marsikdo ne zasluži v celem mesecu

slovenija 16.04.12, poslanci, seja, redna seje DZ, na kateri so dolocili dnevni
1/3
Anže Petkovšek
Po boju za poslanski sedež se bodo zdaj nekateri poslanci podali v boj še za poslansko stanovanje. V preteklem mandatu jih je v državnih nepremičninah živela dobra četrtina.

Za poslanke in poslance ima državni zbor (DZ) na voljo 49 stanovanj velikosti od 19,44 do 68,92 kvadratnih metrov. Večina jih ima tudi svoj parkirni prostor.

Službeno stanovanje lahko dobijo poslanci, če sami oziroma njihovi partnerji živijo v kraju, ki je od Ljubljane oddaljen več kot 60 kilometrov, ali če v okolici prestolnice nimajo primernega lastnega oziroma najemniškega stanovanja.

Pri dodeljevanju imajo prednost prosilci po naslednjem vrstnem redu:

→ stalno bivališče najbolj oddaljeno od Ljubljane,
→ neugodne prometne povezave od kraja stalnega bivališča do Ljubljane, zaradi katerih mora večkrat prestopati ali mora do najbližjih javnih prevoznih sredstev uporabljati lasten prevoz,
→ obseg stalnih obveznosti v DZ

Mandatno-volilna komisija pa lahko izjemoma po svoji presoji v upravičenih primerih dodeli službeno stanovanje tudi brez upoštevanja teh pogojev in meril.

Pri dodelitvi se, kolikor je mogoče, upošteva izražena želja prosilca po velikosti in lokaciji službenega stanovanja. Stanovanje lahko vrne tudi pred iztekom mandata, lahko pa zanj zaprosi tudi med mandatom.

Za 66 kvadratov 240 evrov najemnine

Najemniki v opremljenih službenih stanovanjih plačujejo poleg najemnine mesečno obrabnino za opremo v stanovanju, v višini četrtine najemnine za stanovanje. Pri določanju višine obrabnine se upoštevata starost in obrabljenost pohištva. Stroški v najemnino niso vključeni.

Skupna vsota najemnine in obrabnine za najmanjše poslansko stanovanje v velikosti 19,44 kvadratnih metrov znaša 90 evrov (najemnina 72 evrov, obrabnina 18 evrov).

Za stanovanje v velikosti 66 kvadratnih metrov pa morajo poslanci plačati 300 evrov (najemnina 240 evrov, obrabnina 60 evrov).

Gorenak Vinko | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek
Čeprav smo vprašanja o tem, kako velika in kakšna so stanovanja, v katerih živijo posamezni poslanci, poslali le dva dni po volitvah, so nam iz DZ odgovorili, da nam natančnih podatkov ne morejo posredovati, saj ravno potekajo selitve ob menjavi mandata.

V parlamentu sicer poudarjajo, da stremijo k temu, da so stanovanja čim bolj zasedena. "Če med poslanci ni potreb, jih lahko oddamo v začasno uporabo uslužbencem DZ oziroma drugim državnim organom," pojasnjujejo.

Najemnik mora vrniti izpraznjeno stanovanje v petnajstih dneh po prenehanju mandata, razen v primeru, da je bil poslanec ponovno izvoljen.

Stroški obnavljanja stanovanj se v celoti krijejo iz sklada najemnin. DZ za ta namen ne porablja denarja iz proračuna. "Primer zadnjega v celoti obnovljenega stanovanja je iz leta 2016. Gradbeno-obrtniška dela, zamenjava oken in oprema so stali 21 tisoč evrov," so nam pojasnili v DZ.

Poslankam in poslancem, ki imajo v uporabi službeno stanovanje, se obračuna tudi povračilo stroškov prevoza od kraja službenega stanovanja.

slovenija 16.04.12, poslanci, seja, redna seje DZ, na kateri so dolocili dnevni  | Avtor: Anže Petkovšek Anže Petkovšek

Če je razdalja od kraja bivališča do delovnega mesta daljša od dveh kilometrov, so ostali poslanci upravičeni do povračila stroškov za prevoz na delo in z dela v višini stroškov za prevoz z javnimi prevoznimi sredstvi.

Letošnjega aprila je najvišje povračilo stroškov za pot na delo – skoraj 400 evrov – prejel poslanec SDS Bojan Podkrajšek, ki se v Ljubljano vozi iz Škednja pri Ločah. Le nekaj evrov manj sta na račun potovanj v službo pokasirala nepovezana poslanka Mirijam Bon Klanjšček (374 evrov) in Franc Breznik iz SDS (362 evrov).

Poslanci, ki uveljavljajo zahtevo za povračilo potnih stroškov, so ob aprilski plači v povprečju prejeli nekaj več kot 180 evrov dodatnega denarja.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 3
  • smejka 06:54 23.junij 2018.

    Slabi me...pa nimam trebušne gripe, viroze, žolčnih kamnov.Tudi noseča nisem.Za bruhanje je kriv material v našem državnem zboru in vladi.Tu tudi oglje ne pomaga, niti linex.

  • Avatar Leon
    Leon 09:08 22.junij 2018.

    Povračilo potnih stroškov osebam ,ki se vozijo na kemotarapijo ali zdravljenje v drug kraj v Sloveniji ! https://zavarovanec.zzzs.si/wps/portal/portali/azos/nadomestila/povracila Če zavarovana oseba potuje v drug kraj z osebnim avtomobilom, je upravičena do povračila prevoznih stroškov v vrednosti 10% cene litra evro ...prikaži več super bencina na kilometer v posameznem koledarskem mesecu, zmanjšanih za 3% minimalne plače, veljavne v istem mesecu.Pa izračunajte koliko je to ?